IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите обсъждат петия вот на недоверие срещу правителството

Протестиращи блокираха движението пред Народното събрание

09:24 | 20.07.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес депутатите трябва да разгледат петия вот на недоверие срещу правителството. Той отново беше внесен от БСП, този път заради несправянето с корупцията.

По закон гласуването ще е най-малко 24 часа след приключването на дебатите по вота. Така дали вотът ще бъде успешен или не, ще стане ясно в сряда.

Предварителните сметки обаче показват, че той няма да мине. Единствено БСП и ДПС ще го подкрепят, но гласовете им не стигат. 

Малко преди 7 часа тази сутрин протестиращи се събраха пред Народното събрание. Те настояват на оставка на правителството, на главния прокурор, както и за предсрочни парламентарни избори.

Протестиращите направиха импровизирана блокада на движението пред Народното събрание, като започнаха да преминават непрекъснато през пешеходната пътека на бул. "Цар Освободител". Това е законовият начин за спиране на движението, което обаче затрудни шофьорите по централния столичен булевард.

Протестиращите скандират "Оставка" и са категорични, че настояват за оставка на правителството, както и на депутатите. Освен това, запазват искането си за оставка на главния прокурор.

Периметърът около парламента е блокиран, а плътен кордон от полицаи охранява за опазването на реда и сигурността около сградата на законодателния орган.

Предсрочните избори могат да бъдат най-рано през декември, ако се стигне до оставка, коментира социалният министър Деница Сачева във връзка с протестите, исканията и целите на недоволството.

Демонстрацията пред Народното събрание е под надслов „Окупация на Народното събрание. Всички вън“.

Намерението на организаторите е акцията пред Народното събрание да продължи три дни.

През уикедна от така нареченото „Отровно трио” призоваха днес  недоволстващи да се съберат пред Народното събрание и да го блокират. Причината да изберат днешния ден са дебатите по вота на недоверие.  

Те анонсираха преминаването към гражданско неподчинение днес.

Очаква се днес да бъдат блокирани и голяма част от съдебните палати и други важни сгради в страната, както и ключови жп гари и пътища. От СДВР призовават гражданите да притестират мирно.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни парламентарни избори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още