IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Тръмп не защити Америка. Това е непростимо

Страстен, енергичен, изпълнен с неотложност - кандидатът на демократите изненада с най-важната си досега реч

08:49 | 21.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Семейство Обама вече се изказа, както и  Бил Клинтън и Камала Харис, и дори Джими Картър беше предал съобщението си чрез видео конферентна връзка, а сега беше ред на най-важния човек сред американските демократи. Конвенцията за номинация завърши с реч на Джо Байдън. По този начин партията започва горещата фаза на предизборната кампания преди американците да изберат своя нов президент на 3 ноември.

Ако беше произнесъл тази реч пред публика в зала, какъвто бе първоначално планът, тогава в крайна сметка в края ѝ силна и колективна въздишка щеше да премине през редиците на демократите. Въздишка на облекчение.

Без преувеличение може да се каже, че Джо Байдън изнесе в четвъртък вечерта реч, която надхвърли повечето очаквания. Тя беше страстна, енергична и с неотложност, която подхождаше на момента, в който демократите - и не само тях - смятат, че предстои да влязат в президентските избори: много есхатологичен момент.

77-годишният кандидат на демократическата партия прозвуча по-различно, когато произнесе речта си за номинацията, отколкото по-рано, когато се появи в първичната група, където често изглеждаше уморен, объркан и изгубен, дори по време на изказвания, когато четеше телепромтера. И звучеше много различно от карикатурата, която Доналд Тръмп и неговият екип от кампанията обрисуваха за него през последните месеци.

За Байдън вероятно допълнителен плюс беше фактът, че тази виртуална партийна конференция се провежда без обичайния спектакъл: без балони и изкуствен дим и светлини, без аплодисменти и наздравици, без глупави шапки в публиката. Нищо от това не би съответствало на тона, който Байдън зададе в речта си за номинация.

Този тон направи впечатление и в първите минути от 30-минутната му реч. "Сегашният президент прекалено дълго загърна Америка в мрак", каза Байдън. "Прекалено много гняв, твърде много разделение. Тук и сега аз ви давам думата си, че ако ми поверите президентския пост, ще заложа на най-добрите от нас, не на най-лошите. Аз ще бъда съюзник на светлината, не на мрака. И не се съмнявайте, ние ще преодолеем този тъмен период в Америка", заяви 77-годишният Байдън.

Той използва грандиозното събитие, за да представи своята визия за бъдещето на страната. Изказванията на кандидатите за президенти традиционно са поантите на предизборната кампания в САЩ. Като президент той ще даде обещание на американците, каза Байдън: „Ще защитя Америка, ще защитавам от всяка атака - видима или невидима - винаги, без изключение, всеки път“.

В същото време той атестира на действащия президент Тръмп огромни пропуски в рамките на пандемията на коронавируса. "Нашият настоящ президент се провали в най-основното си задължение към нацията. Той не ни защити. Той не защити Америка", каза Байдън. "Това е непростимо”.

Коронакризата ще остане централна тема в кампанията

Кандидатът оплака повечето от 170 000 американски жертви на пандемията и обвини Тръмп, че все още няма план как да поеме кризата под контрол. И до днес републиканецът не бил разбрал, че икономиката няма да се възстанови и училищата не могат да бъдат отворени безопасно, докато той не се справи с вируса.

Тръмп вече имаше изява вечерта и атакува остро конкурента си. "Това е най-лошият ви кошмар", каза републиканецът по време на кампания в близост до родното място на Байдън в щата Пенсилвания. За "половин век" дългогодишният сенатор и бивш вицепрезидент бил участвал в "разпродажбата на страната ни" и помагал на други държави да "откраднат нашите работни места".

В продължение на три десетилетия Байдън беше сенатор от Делауер, преди да бъде избран за вицепрезидент на Барак Обама. Номинацията на Демократическата партия за президент беше негова цел в продължение на повече от 30 години, през които той се кандидатира за нея три пъти - през 1988 г., през 2008 г. и през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
много бъркаш темите, но това е заради ниския ти интелект... трудно се работи с теб.. много си тъъъп.и правя разлика между расисти като теб и палячовците от блек лайф матерс от една страна и нормалните хора от друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Това е ясно, но не знам как ще стане. За да е фигурант и друг да му дава нареждания, той трябва да има мозък. Ще му дадат инструкции преди срещата и преговорите с господин Вова (например) - но още докато се ръкуват, байдън ще е забравил всичко и може да не се сети кой е тоя лисичи усмихнат младеж насреща му. Вовата ще му тръсне някакъв меморандум или договор изцяло в полза на Русия (например за връщането на Аляска) - и тоя ще го подпише. После като му се скарат кукловодите зад кулисите - тоя ще каже: "Ми някакво момче ми поиска автограф..." Как ще го подменят - трябва да го обявят за недееспособен - ама тогава ще се появи въпросът: защо са го турили за кандидат президент тогава? Освен да го отровят. А вицето му бе избрана неслучайно - жена и цветнокожа - съвсем по либерастки. Символиката е ясна: отиващата си власт на неспособните бели мъже и идващата нова власт на цветнокожите жени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
На амбразурата - защото искам силна, спокойна и процъфтяваща Америка - Америка на свободата, каквато е била някога !!! Байдън ще я срине и съсипе окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
И на какво основание ще лежи в затвора? Защо не са в затвора "демократите" - организирали и подкрепяли въоръжени метежи срещу властта? Или обонгото - за военни престъпления? Или байдън за корупция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Правилно се казваш Кухаов. Явно не разбираш, че именно заради тоя масов страх от "расизъм" се докарахме до тук - всички нормални хора да бъдат жертви на ОБРАТЕН расизъм. Щом в една частна компания забраняват лозунгът "ВСИЧКИ животи имат значение", но разрешават расисткият: "(само) ЧЕРНИТЕ животи имат значение" - и стотици милиони бели трябва да се примирят безропотно с това - че техният живот няма значение, значи нещо дълбоко не е наред !!! Същото се случва в Европа, същото се случва и у нас - с едно друго малцинство, което оня ден протестира за "дискриминация" - че ги туряли под карантина в разгара на коранакризата (нищо че пълнят болниците защото не спазват никаква хигиена и въпреки че са неосигурени, лекуват ги безплатно) и че им събаряли къщите - нищо че те са незаконни и построени на чужда земя. Нооооо - когато нормални хора излязат на протест срещу грабежите и убийствата и зверствата на същите "дискриминирани", тогава те са расисти и фашисти.Запомни Кухаов - хората са го казали - пази се от гневът на търпеливите !!! Особено когато търпеливите са мнозинството, създаващо благата и хранещи наглите "дискриминирани малцинства".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Байдън може да бъде заменен в някакъв момент с друго лице. Наистина той не би могъл да се справя с президентските си задължения в това състояние. Ако остане кандидат и го изберат, някой(и) друг(и) ще управляват от негово име.А може в някакъв момент, ако го изберат, да му се наложи да се оттегли и тогава ще дойде вицепрезидента. Така, че вгледайте се в избраната кандидатката за вицепрезидент. Може тя да е бъдещия господар на Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
Импе , кво се фъргаш на амбразурата под всяка статия за тромбона и байдън ... като руската национална телевизия си ... тоя е пътник , отива си в историята и ще си джитка голф , ако не лежи в затвора ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Байдън открито си каза, че иска Нов Световен Ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
https://***.urbandictionary.com/define.php?term=racist
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Аз се надявам да не се стигне до там. Да изберат отново Тръмп и е да е малко по решителен в борбата си останалите клоуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още