IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият сгъваем Samsung Galaxy Z Fold 2 вече е тук

Южнокорейският технологичен гигант най-сетне разкри подробности за новия си смартфон в тази категория

17:05 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samsung Electronics</em></p>

Снимка: Samsung Electronics

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics прави нова крачка в един сегмент, в който се превърна в пионер – този на огъващите се смартфони. Днес компанията представи новия си Galaxy Z Fold2, за който загатна още на събитието Galaxy Unpacked на 5 август, но обеща да разкрие повече подробности в началото на септември.

Онова, което стана ясно още преди месец, беше, че новият Fold ще има по-големи екрани. В случая основният QXGA + Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display дисплей вече е 7,6-инчов, с 27% по-малки рамки. Припомняме, че предшественикът имаше 7,3-инчов вътрешен екран.

За разлика от своя предшественик, Galaxy Z Fold 2 няма добре познатия ни ноч, а съвсем малък кръгъл прорез за селфи камерата. Идеята е, че по този начин потребителите ще имат по-добро изживяване, когато гледат видео например.

Предният Infinity-O дисплей също е по-голям – 6,2 инча, спрямо 4,6 инча при първи Fold, а телефонът тежи само 282 грама.

По-големият преден екран предлага на потребителите опцията да използват смартфона с една ръка, докато са в движение, като традиционен телефон, а в други случаи да заложат на по-големия вътрешен дисплей. Той е с опреснителна честота от 120 Hz за по-плавно скролване и по-приятен геймплей. Z Fold2 предлага и адаптивна опреснителна честота от 11 до 120 Hz, с което устройството може да се нагажда според процесите и да минимизира използването на заряда на батерията.

Още на предходното си събитие Samsung обяви, че се е погрижила за механизма за сгъване, така че телефонът да е значително по-издръжлив. Подобрение има и в дебелината на устройството в сгънато състояние. В частта откъм пантите сгънат Galaxy Fold беше 17,1 мм, а в по-тънката си част - 15,7 мм. Сега тези параметри са съответно 16,8 мм и 13,8 мм при Galaxy Z Fold2.

След множеството проблеми с качеството на устройствата в тази категория пред производителите стои въпросът как да създадат достатъчно добри механизми за сгъване, които да издържат дълго, но и да пазят достатъчно екрана. През август Samsung заяви, че е направила важни подобрения в механизма за сгъване, за да може той да се представя по-добре както при по-ниски, така и при по-високи температури. Пантата е скрита в самото устройство. Специална система за поддръжка пък помага механизмът да е максимално предпазен и когато телефонът е сгънат докрай.

В крак с новите тенденции новият огъващ се телефон ще предлага 5G свързаност. Батерията му е с капацитет 4500 mAh, като поддържа и бързо зареждане. Говорейки за хардуер, трябва да споменем, че Galaxy Z Fold2 включва 256 GB вградена памет, 12 GB RAM и 7nm 64-битов Octa-Core Processor.

От гледна точка на преживяванията, Galaxy Z Fold2 предлага директно прехвърляне на приложения от предния към вътрешния екран. Ако гледате видео например, удачният избор е да го направите на по-големия екран. Както през август, така и сега, Samsung акцентира на факта, че се вслушва в обратната връзка на потребителите, за да направи огъващите се устройства максимално удобни и полезни.

Ако телефонът бъде сгънат на 90 градуса и поставен на маса например, горната половина на екрана може да служи за извършване на конферетни разговори  или гледане на клипове, благодарение на т.нар. Flex Mode. При подобно сгъване наполовина телефонът автоматично разпознава под какъв ъгъл е и се адаптира. По този начин видеото ви не се разделя между двете страни на дисплея, а се показва само на едната, докато на долната са контролерите. 

Сред опциите попада и двойно показване на снимките. В този режим 6,2-инчовият преден екран показва на сниманите как изглеждат, за да могат да променят позицията си в реално време. Снимащият пък вижда пълната картина на вътрешния екран. Както при стария Fold, компанията подсказа, че задната камера може да се ползва и за селфита – когато телефонът е разтворен, а потребителят вижда образа си в предния екран.

Galaxy Z Fold2 залага и на Pro режим за заснемане на видео с по-добър контрол върху скоростта на приближение, нивата на звука и други.

Samsung използва въведената още при Galaxy S20 опция Single Take за заснемането на различни видеа и снимки само с едно натискане на бутона. Подобреният нощен режим пък позволява комбинирането на до 30 различни кадъра за показването на повече скрити детайли и по-добри цветове, дори при по-ниска осветеност.

От гледна точка на сигурността, новото устройство в Galaxy серията залага на отключване със сензор за пръстови отпечатъци и лицево разпознаване.

Онова, с което огъващите се устройства могат да са ни наистина полезни, са възможностите за работа с няколко приложения едновременно и съответно с по-добра продуктивност. В случая в Galaxy Z Fold2 Samsung включва т.нар. Multi-Active Window, който позволява избора на размера на прозорците на приложенията и как да са разположени те. За целта вътрешният голям екран на устройството може да се разделя хоризонтално и вертикално, като може да поддържа до 3 приложения по едно и също време.

Работата пък е улеснена от функцията за издърпване на елементи от един файл в друг (изображения например).. Microsoft пък е оптимизирала своите приложения от Office пакета за Z Fold2.

Смартфонът ще се предлага в два цвята – новия Mystic Bronze, който вече видяхме в наскоро представените устройства от серията Galaxy, както и в Mystic Black. За търсещите по-специални предложения, компанията предлага онлайн инструмент за персонализиране на частта, под която е скрита пантата. Този елемент ще се предлага в четири цвята – Metallic Silver, Metallic Red, Metallic Blue и Metallic Gold. 

Същевременно Samsung е продължила партньорство и с Thom Browne, благодарение на което има дизайн и за клиентите, търсещи премиум преживяване.

Телефонът ще се предлага на 40 пазара по света, включително и в България от 18 септември. Цената му 3999 лева. Предварителните поръчки започват от днес. 

Още снимки на Galaxy Z Fold2 вижте в галерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още