IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият политически сезон: Протести за оставка, договорки и лютив спрей

От ГЕРБ очакват да съберат повече от 120 подписа, Марешки поиска мандата за експертно правителство, ДПС поиска оставка на Радев и кабинета „Борисов“

10:48 | 02.09.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group

Вярвам, че до края на деня ще можем да депозираме проект за решение за свикване на Велико народно събрание с повече от 120 подписа и проект на Конституция. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова преди началото на новата парламентарна сесия. Тя информира, че двата проекта трябва да бъдат внесени едновременно.

Нови консултации

Дариктова е убедена, че ще бъде постигнато съгласие до края на деня след като се проведат разговори с „Воля“ и независими депутати.

„Този разговор за нас не е технически. Ние виждаме напрежението в обществото и търсим съгласие и умиротворение, търсим съгласие за нов обществен договор", посочи тя.

По отношение на премахването на преамбюла Дариткова уточни, че идеята е била да бъде написан от следващото ВНС, тъй като процедурата не предопределя съдържанието на бъдещата Конституция. Според нея преамбюлът на поета Валери Петров засяга действащата Конституция. „Ако се стигне до приемане на нова Конституция, той може да бъде написан от друг, съвременен поет“, коментира тя.

ДПС поиска оставката на правителството и президента

ДПС иска оставката на президента и на праветелството, от партията настояват за експертен кабинет. Това се казва в декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна от лидера Мустафа Карадайъ.

„Войната между институциите доведе до политическа криза, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Затова ДПС настоява за оставка на правителството и на президента", заяви той от парламентарната трибуна. „Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува и Народното събрание. Прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт, както и президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител на нацията, но г-н Радев ерозира всички институции и държавността като цяло. Ако иска да се изяви като политик, да си регистрира партия“, каза лидерът на ДПС

От партията настояват за формиране на експертен антикризисен кабинет и предлагат премиер да се посочи от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът - от втората формация, така че да се гарантира провеждането на честни избори.

„Воля“ с желание да управлява

„Воля“ няма да участва в събирането на 120 подписа за предложението на ГЕРБ - това са потвърдили депутатите на Веселин Марешки от „Воля“ при разговорите.

„Ние не участваме в събирането на тези 120 подписа. Срещнахме се, но потвърдихме позицията си", заяви Марешки пред bTV. Той обаче предположи, че депутатите на ГЕРБ ще продължат процедури по други линии.

„Най-морално е да се извърти рулетката и мандатът да бъде даден на нас за съставяне на експертно правителство“, настоя лидерът на „Воля“.

Марешки определи като „най-зловещото нещо в момента" би било предсрочни избори. Затова най-нормалното и морално нещо би било да се мине през процедурата по ротация и мандатът за съставяне на правителство да им бъде предоставен на тях - „Воля" - за съставяне на експертно правителство.

Президентът държи на оставка на кабинета „Борисов“

В речта си при откриването на новия политически сезон президентът Румен Радев посочи, че правителството на Бойко Борисов иска да се „бетонира зад експертен кабинет“.

„Българският парламент трябва да бъде сред най-уважаваните, но народните избраници трябва да се съобразят с волята на своите избиратели“, призова държавният глава, но посъветва да не се гласува за експертно правителство. 

Той се надява преходът в този исторически момент да е мирен. Обръщението си Радев направи след като депутатите на ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала.

Улицата

В това време яйца и ябълки хвърчаха по сградата на Народното събрание, чиято нова парламентарна сесия започна в бившия Партиен дом.

В „триъгълникът на властта“ за 56-и ден са се събрали граждани, които изразяват недоволството си от управлението на страната. Полиция и жандармерия охраняват сградите на парламента и Министерския съвет. Пред сградата на БНБ има напрежение – разменят се юмруци между мъж и кордона на охраняващите органи. Протестиращите хвърлят вода срещу полицаите, а те използват лютив спрей.

След 11 ч.протестиращите влязоха в сблъсък с полицейски кордон пред БНБ, пробват да обърнат полицейски бусове, разменят се и удари, съобщава Dnes.bg. Полицията отвърна със спрейове с газ, има и арестувани.

В същото време униформените отцепиха ул. „Московска", за да могат да излязат депутатите, които приключиха първия си работен ден.

*Информацията е актуална към 11:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Никой няма да се крие, има си избори.Възстанията са само в червените ви чутури!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
БАНКЯНСКИЯ ОЛИГАРХ НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
Велико народно въстание!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 5
IQ96
преди 3 години
Пълни глупости за ВНВ! Аз съм в Италия и НИЩО не се споменава за ВНВто у нас.А статията в СЕГА и да цитира ПОЛИТИКО, кой знае от коя задна страница е и кой ли го чете от хората в Европа?Гледах малко БСТВ: вярно МНООО шум, ама нищо като бройка.Като мине разрешителното за протеста би трябвало да се разчисти напълно.А и 18, за какво размазване говориш??? Нещо бълнуваш, май.След две седмици започват учениците и ще секнат тези пол=ции.ДПС пак извъртяха най-правилната, принципна позиция;-) само дето НИЩО не казват за каскета и по4тения;-) Само баламите се напъват все още, а деньги есть?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хаха, до вчера герб щеше да ги размаже, днес сме в патова ситуация... какво наложи тази промяна в опрките ? може би отдръпната подкрепа от Дпс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
След изборите ще е интетесно, оформя се не двуполюсен, а триполюсен модел.Герб + някой (или шкембе войводи или аптекаря) - 30% Бсп + Дпс - 30%Дб + Музиканта - 30% И следва политически пат. А какво се случва тогава? Управлява служебния кабинет или кабинета в оставка. Затова Рундьо толкова много иска да назначава служебен кабинет. Решетников отдавна го е измислил как да се вземе властта през задната врата.Следват дърляници, никоя от трите групи нито ще отстъпи, нито ще се коалира с друга, защото това ще означава политическата и смърт. Нови избори...същите резултати...и пак, и пак..Ще тръгнем да променяме изборните правила...дълга и широка.А през това време ще управлява КОЙ? ...оохх, как само чака Рундето да назначава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
https://segabg.com/hot/category-foreign-country/politiko-bulgariya-zasluzhava-sankcii-kato-ungariya-i-polshaЗаповядай, не съм я търсил директно в сорса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Може ли линкче, че намирам само две от вчера:Borissov faces showdown as EU concerns mount over Bulgariahttps://***.politico.eu/article/boyko-borissov-showdown-eu-concerns-bulgaria/Senior Merkel ally urges action over Bulgarias corruption crisishttps://***.politico.eu/article/merkel-ally-urges-brussels-berlin-action-over-bulgaria-corruption-crisis/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Добра и навременна статия. Но протестите според мен и този път ще бъдат - много шум за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още