IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиратки и бутилки полетяха към парламента*

Полицейският кордон пред сградата на НС отново е плътен, а полицаите са с щитове, каски и бронежилетки

22:17 | 02.09.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращите започнаха да хвърлят пиратки към главния вход на новата сграда на парламента, където има засилено полицейско присъствие, съобщава Dnes.bg.

Бутилки и яйца също полетяха към органите на реда, няколко полицаи пострадаха от бомбичките, има ранени и сред протестиращите. Ранените са над десет.

Продължава протестът с искане за оставките на правителството и на главния прокурор. Хората са се събрали в пространството пред главния вход на сградата и скандират, че искат оставки. 

Организаторите от т.нар. Отровно трио дадоха срок за оставка на кабинета до утре сутринта.

Полицейският кордон пред сградата на НС отново е плътен, а полицаите са с щитове, каски и бронежилетки, след като по-рано отхлабиха гарда.

Напрежение, арести и сблъсъци имаше през целия ден в столицата. Десетки са ранени при блокадата, под надслов "Велико Народно Въстание", която посрещна депутатите в първия им работен ден на новия политически сезон. Сред арестуваните е и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Към 22.00 часа жандармерията се опита да избута множеството, след като към тях полетя нов дъжд от пиратки, бомбички и бутилки. Дори и след разпръскването на множеството, протестиращите не спряха да обстрелват полицаите буквално с всякакви подръчни материали. 

Палатковият лагер в Триъгълника на властта е разрушен, съобщава Нова телевизия.

"Агресивно настроени протестиращи продължават да хвърлят самоделни взривни устройства и предмети по полицейските служители пред сградата на НС", заявиха от СДВР, които публикуваха на страницата си във Facebook видео от ескалацията на напрежението пред Партийния дом.

Към 23 часа полицията започна да изтласква протестиращите от пл. "Независимост", след като хвърлянето на бомбички от протестиращи в "триъгълника на властта" продължи повече от час.

Имаше опит от органите на реда да задържат протестиращ, при който полицай се подхлъзна и падна.

Освен пиратки, към униформените вече летят всякакви предмети - бутилки, столове, колела, камъни и др.

Полицейският кордон става все по-плътен, към протестиращите се движи и водно оръдие. Полицаите са с щитове и шлемове.

Силите на жандармерията направиха по-широка зона за сигурност около централния вход на новата сграда на парламента.

От СДВР заявиха, че това не са мирни протести и срещу тях са излезли хора от криминалния контингент.

"Има доста пострадали  полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени", заяви за Нова телевизия главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Според него протестиращите са хвърляли самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки. Иванов е на мнение, че провокаторите на протеста са част от агитки. Относно водните оръжия Иванов обясни, че то е част от помощните средства, които да запазят живота на полицаите.

"Трябва да бъде прекратено грубото нарушение на обществения ред. По-добре да бъде използвано водно оръдие, отколкото да пострадат полицаи. Те също имат семейства, които ги чакат да се приберат", каза още той.

След часове на напрежение, полицаи с щитове тръгнаха след протестираащите. Трима души бяха арестувани - един пред МОН, двама около Археологиеския музей.

Вижте повече в галерията. 

*Обновена към 23.45 часа. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
арестуване на "протестиращите" и изгърбване с елементи на лошо пребиване защото това не е простест, а цветна революция ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Имам чувството, че тази "другарка" е от мъжки пол и е от кръжеца около чалгаря. Тяхната стратегия в момента е да наливат масло в огъня, да подстрекават към крайности, да гледат сеир отстрани, а някрая маркуча, който наистина се крие като мишок, да се появи на бял кон и да осребри протестния вот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Спящият бик
преди 3 години
"Организаторите от т.нар. Отровно трио дадоха срок за оставка на кабинета до утре сутринта."Иначе какво?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ами щом имаш такова мнение за себе си - честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
blackaquarius
преди 3 години
Тука един истински БЪЛГАРИН няма. Само п.тьовци и чехлъовчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Мдааа, освирепяла другарка явно е разочарована, че вече онази марионетка Рундьо Рублата не е назначила служебен кабинет наши хора и изпитани ДС кадри!Направо пяната избива от устата, а ръцете и долната и устна и треперят :)))))Някои лузъри живеят още с идеята, че майката кърмилница ще ги нахрани, само ако се добере до властта.Имам обаче лоши новини.Ядец.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
serafima
преди 3 години
Какъв ли сатрап, престъпник, мутра, ***, некадърник, крадец, ***-глааванак-пунта малра-*** и т.н. негови изрази трябва да си, за да не си чувствителен към това, което се случва. Боко се скри в последно време и особено ДНЕС ПОЗОРНО като МИШКА! ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА, тикво!Много ще те боли. Ще се скриеш вдън земя, защото няма да имаш очи да гледаш хората. То вече ги нямаш, след като толкова позорно бягаш.Ти задмина Лукашенко, но защо да се чудим. Въртиш дупарата навсякъде, сега и на североизток.Едно е сигурно, НЯМА да можеш да отидеш вече да подпипваш Началниците, мучиш и се хилиш, защото не знаеш чужди езици и да им козируваш на гола ТИКВА!Оставка! ВЕДНАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Морално Устарели Фарчила? Къде те ограмотиха, копейко пенсионирана? Последен модел Ф16 бил морално остарял?? Пхахаха, я поемай към пенсионерските групи на бивши текезесари и старшинки, за там си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Тия с пиратките са редовни от една агитка на един футболен отбор у софето, жалко, че *** на труда на хората, които искат нормални протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Това не го разбирам.Боце папка и слушка. Спря строителството на всички пАтоци, купихме дял в пристанището за разтоварване на демократични молекули шистов газ (въпреки, че шистаците фалират), предплатихме милиарди за морално устарели фърчила?Какво, военноморска база? Да ни потрябва вазелин от Руска и Турска страна?Алоууу, като смъкнете Боце и не го предадете на Комисията Калашников,ще дойдат кърлежи гладни-гладни,а вазелина откъм Конвенцията от Монтрьо??Ни руснаците ще ни погалят, ни турците.Всъщност ще ни погалят, но ви е бедна фантазията как!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още