IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТВ дуелът: бурен спор между Байдън и Тръмп

Първият телевизионен дуел се счита за най-важния и традиционно кандидатите могат да достигнат до повечето избиратели през първите 30 минути

08:14 | 30.09.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от дебата. <em>Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Част от дебата. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Спокойни и държавнически бяха само първите няколко минути, после всичко потъна в хаоса. Всъщност първите 15 минути от телевизионния дуел трябваше да са за кандидата на Тръмп за Върховния съд. Но Тръмп и Байдън участваха в размяна на удари, свързани както с Obamacare, така и с рецесията и кризисния мениджмънт на Тръмп по време на пандемията.

Отново и отново Тръмп прекъсваше своя претендент. Дори водещият Крис Уолъс беше озадачен от твърдението му, че Тръмп е извършил страхотна здравна реформа. Тръмп бил намалил цената на инсулина толкова значително, "че сега е почти толкова евтин, колкото водата", каза президентът.

Стратегията на двамата мъже стана ясна сравнително бързо. Тръмп беше агресивен, прекъсваше и се пенеше. Байдън се опита да запази спокойствие, въпреки че бившият вицепрезидент не винаги успяваше с това. "О, млъкни, човече", капитулира Байдън раздразнен в края на първия блок.

Байдън обаче имаше силните си моменти. Той балансира разгорещения дебат за сина си Хънтър и ангажимента му в Украйна, погледна в камерите и върна дискусията обратно към избирателите. „Защото за това става въпрос“. Байдън беше силен и по въпроса за изменението на климата. Той представи план за създаване на зелена инфраструктура, с милиардни инвестиции и данъчни стимули. Байдън отрече, че това би струвало твърде много пари. „Вижте колко плащаме сега за щети, причинени от урагани, горски пожари и наводнения“. Освен това инвестицията ще „създаде милиони добре платени работни места“.

Първият телевизионен дуел се счита за най-важния. И традиционно кандидатите могат да достигнат до повечето избиратели през първите 30 минути. За Джо Байдън това беше шанс да покаже, че има това, което е необходимо, за да бъде президент. Тръмп беше в защитна позиция, защото Байдън е по-напред в предизборните анкети.

Само 42 процента от американците са доволни от дейността на Тръмп, показват последните проучвания на известната анализаторска компания Gallup. 56 процента му дават лоши оценки. С такива слаби стойности нито един скорошен президент не е бил преизбиран. Но Тръмп вече преодоля големи съпротиви и се показа в добър боен дух.

Защо бе отказал да носи маска твърде дълго? „Винаги съм с маската си“, каза Тръмп и бръкна във вътрешния джоб на сакото си. „Но аз не ги нося като него. Винаги, когато го видите, дори и да е на 70 метра, той винаги е с най-голямата маска, която някога съм виждал“, нападна Тръмп в посока към Байдън.

Фактът, че неговият претендент съзнателно разчитал на по-малки събития в предизборната кампания, за да поддържа възможно най-нисък риск от заразяване? „На събитията му идват малко хора“, контрира Тръмп. Той провеждал по-големи събития, „защото хората искат да чуят какво имам да кажа“.

На фона на над 200 000 смъртни случая от коронавируса в САЩ Байдън обвини действащия президент Доналд Тръмп, че не е в състояние да се бори срещу пандемията. Тръмп вече знаел за опасността от Covid-19 през февруари, каза Байдън за републиканския президент. „Той чакаше, чакаше и чакаше. Той все още няма план и днес”, продължи Байдън. Тръмп контрира: „Ако ви бяхме слушали, страната щеше да бъде широко отворена“, имайки предвид забраната си за влизане на хора от Китай през януари.

По отношение на големия брой смъртни случаи от коронавируса Тръмп заяви, че е напълно неясно колко хора наистина са загинали в Китай и Русия, тъй като тези страни не са публикували реалните данни за жертвите. Бил свършил „страхотна работа“, но „лъжливите медии“ не искали да признаят това.

Водещият Уолъс трябваше да повишава тон

Форматът беше труден. Водещият от Fox Уолъс бе избрал шест теми, включително икономиката, коронакризата и расовите бунтове в САЩ. На всеки кандидат беше позволено да отговаря в рамките на две минути, след което всъщност трябва да има открита дискусия.


Но вместо да обменят аргументи, двамата политици продължиха да се прекъсват. Почти не се разбираше кой какво казва. Уолъс се намесваше отново и отново като модератор, но най-вече неуспешно. В един момент той извиси тон, за да призове двамата за ред. „Съжалявам, че трябва да повишавам тон тук, но защо да бъда по-различен от вас?“ И призова президента да не прекъсва толкова често Байдън.

„Аз съм модератор на дебата и искам да ми позволите да задавам въпроса си“, каза Уолъс, когато Тръмп продължаваше да го прекъсва по темата за здравното осигуряване. Тръмп каза по адрес на Уолъс: „Предполагам, че ще споря с теб, а не с него. Но това е добре, не съм изненадан”. Когато Тръмп прекъсна Байдън, Уолъс каза:„ Можете ли да го оставите да говори“. Байдън погледна към Тръмп: “Той не знае как да го направи“.

Уолъс е от приятелската на Тръмп телевизия Fox News, но е уважаван като независим журналист. Двубоят започна с размяна на удари заради противоречивия заместник във Върховния съд. Тръмп беше попитан защо смята, че номинацията му на Ейми Кони Барет за наследник на иконата на късното либерално правосъдие Рут Бейдър Гинсбърг е оправдана преди изборите през ноември.

Той цитира мандата, който избирателите били дали на него и републиканците в Сената през 2016 г. Байдън се противопостави, че много американски граждани вече биха гласували за предстоящите избори. Ето защо победителят в изборите трябвало да вземе решение за важната позиция във Върховния съд.

Аудиторията на дебата в университета Case Western Reserve в Кливланд бе строго ограничена поради пандемията. Телевизионният оператор Fox 8 съобщи, цитирайки организаторите, че за да има дистанция, да бъдат допуснати до 75 зрители. Публиката би трябвало да носи маски. На дебатите преди предишните президентски избори имаше стотици хора. 

Данъчните пререкания

Часове преди дебатът да започне Байдън публикува последните си данъчни декларации, сигнализирайки, че иска нови разкрития за данъците на президента по време на първата им среща очи в очи.

„Вярно ли е, че сте платили 750 долара федерални данъци върху доходите през 2016 и 2017 г.", попита Уолас Тръмп.

Тръмп не отговори директно, казвайки, че е платил милиони долари данъци. „Покажете ни данъчните си декларации“, намеси се Байдън.

„Платих 38 милиона долара една година, платих 27 милиона друга година“, каза Тръмп, без да уточни за кои години говори.

„Ще ни кажете ли колко федерални данъци сте платили върху доходите през 2016 г. и 2017 г.?“, повтори Уолас.

„Милиони долари“, отговори Тръмп. „И ще го видите".

Дебатът за данъчната тема на двамата кандидати е полезна за аргумента на Байдън, че Тръмп е подмамил избирателите от работническата класа да го подкрепят.

Байдън е платил близо 300 000 долара данък върху доходите през 2019 г., показва неговата декларация, публикувана часове преди дебата. Междувременно милиардерът Тръмп е платил 750 долара през 2016 и 2017 г. и нищо за десет от последните 15 години според New York Times.

Спорове преди дебата

Преди първия дебат възникна спор относно предполагаеми електронни слушалки на кандидатите и други процедурни въпроси. Екипът на предизборната кампания на действащия президент Доналд Тръмп обвини екипа на претендента Джо Байдън, че първоначално се е съгласил на проверка за устройствата, но е отстъпил във вторник. По този начин екипът на Тръмп предизвика подозрението, че служителите са шепнели на Байдън отговори в слушалки, за което няма доказателства.

Екипът на Тръмп също така заяви, че Байдън е отказал да бъде тестван за лекарства преди дебата. Тръмп многократно изрази подозрението, че Байдън не отговаря на въпросите спонтанно и че поведението му в публичните изяви показва използването на вещества, повишаващи ефективността. Републиканският президент не представи никакви доказателства за твърденията си.

Говорител на Байдън вече беше заявил преди няколко дни по отношение на искания тест, че: „ако президентът смята, че може най-добре да представи аргументите си с урина, не трябва да се насилва“. Самият Байдън отговори с хумор във вторник. „Вечерта е дебатът, така че имам готови слушалки и подобрители на производителността“, написа той в Twitter. До този коментар той публикува снимка със слушалки за iPhone и купичка сладолед. Байдън е фен на сладоледа.

Екипът на предизборната кампания на Тръмп заяви още, че екипът на Байдън е поискал няколко почивки по време на 90-минутния дебат, "от които президентът Тръмп не се нуждае, затова отказахме”. 74-годишният Тръмп многократно е поставял под съмнение състоянието на духа на своя 77-годишен претендент, когото описва като „Сънливият Джо“ (Sleepy Joe).

Планирани са общо три телевизионни дебата между Тръмп и Байдън. Вторият спор е насрочен за 15 октомври (16 октомври, 4:00 ч. българско време) в Маями, Флорида. Окончателният дебат преди изборите трябва да се проведе на 22 октомври (23 октомври, 16:00 ч. българско време) в Нешвил, Тенеси.

Вицекандидатите Майк Пенс (републиканците) и Камала Харис (демократите) ще се срещнат на 7 октомври (8 октомври, 16:00 ч. българско време) в Солт Лейк Сити, Юта. Датата на изборите е 3 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
що , в тоя случай индианците да не би да имат много избор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
охохоо ... импа за кво ни го дава за пример ... и той не знае , ама да пише нещо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
фалирал е 6 пъти ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 3 години
Иване, кажи си, те ще те разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Ей това е демокрацията-дебат, дуел, сблъсък на идеи как да се ръководи една държава. Хората гледат и избират. Коментиращите излагат своите идеи защо предпочитат единия пред другия. В Русия, Китай и ислямските катуни няма такива работи. Там вожда слънце излиза и казва на хората как ще живеят и това е. Коментиращите гледат да не коментират много да не им се случи случка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Иван Митев
преди 3 години
САЩ са с неправилна емисия на долара.Дейността на Федералният резерв (Фед) подсигурява щети. Президентът на САЩ е жертва на грешката на Фед. Президентът на САЩ може временно да отложи своя политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плаща щети от грешката на Фед.Устойчиво успешен президент на САЩ е възможно при правилна емисия на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
обективна статия щот некролога Байдън нещо не е много в час, ше загуби би медийните пyмияpи ше млъкнат щот Тромпетиста после ше ги разглоби ....Watch live: Trump, Biden face off in first 2020 presidential debatehttps://***.youtube.com/watch?v=9HnKFUNlcfY&t=3374s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Някои новини ги отварям само за да се посмея на коментарите. Аз лично не бих гледал телевизионен дебат дори и на нашенски кандидат-политици. В тези дебати не се казва нищо важно или интересно, само двама мъже, които взаимно се оплюват, а другите им гледат сеира. Печели (ако може да се нарече така) не по-умния, а по-гласовития и нахалния. Това е едно от най-лошите проявления на демокрацията. А феновете по-долу най-добре да отидат да се прегледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
Zlato
преди 3 години
Украйна, ясно, ами има и някакви 3,5 милиона долара от Масква. Тея пари за какво ги е взел не става ясно :))) Май Байдън ще се окаже протежето на Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Тюх да му се не види - пак не познах. След дебата аз очаквах тук да се появи статия за безапелационната победа на Байдън, а вместо това получаваме това сравнително обективно четиво. Явно не ме бива много в предсказанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още