IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харис: При победа на демократите САЩ се връщат към Парижкото споразумение

В първия ден на своето управление Джо Байдън ще вдигне данъците, контрира Пенс

08:33 | 08.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата кандидати за вицепрезиденти. <em>Снимка: Morry Gash/AP Photo/Bloomberg</em></p>

Двамата кандидати за вицепрезиденти. Снимка: Morry Gash/AP Photo/Bloomberg

В единствения телевизионен дебат на кандидатите за вицепрезиденти преди президентските избори в САЩ претендентът на демократите Камала Харис направи от коронавируса централна тема.

„Американският народ стана свидетел на най-големия правителствен провал в историята на страната ни", каза Харис на сцената с вицепрезидента Майк Пенс в Солт Лейк Сити в сряда. „Американският народ трябваше да се жертва заради некомпетентността на това правителство“, заяви тя.

Пенс контрира с използвания често от Доналд Тръмп аргумент, че мерките на неговата администрация са спасили стотици хиляди животи, предава DPA.

Тръмп незабавно е насърчил изследванията за ваксината, само заради това съвсем скоро ще бъде налична такава, каза Пенс. „Нацията ни премина през много предизвикателно време през тази година“, призна Пенс. „Искам американският народ да знае, че президентът Тръмп е поставил здравето на Америка на първо място“, каза Пенс, обещавайки, че милиони дози ваксина ще бъдат готови до края на годината.

Водещата на телевизионното предаване, директорът на бюрото на USA Today в столицата Вашингтон Сюзън Пейдж, попита Харис: „Бихте ли се ваксинирали?"

„Ако Фаучи и лекарите казват - да, ако Тръмп каже - не“, беше краткият отговор. Пенс отвърна на удара, обвинявайки Харис, че подкопава общественото доверие във ваксините. „Спрете да правите политика с живота на хората“, обърна се той директно към Харис.

Дебатът беше много по-подреден от дуела между Тръмп и претендента Джо Байдън, който потъна в хаос седмица по-рано. Основната причина за това беше, че Тръмп многократно прекъсваше Байдън. Подгласниците обаче почти не се прекъсваха - също и защото Харис спря навреме два опита на Пенс с решителното „Г-н вицепрезидент, сега говоря аз”. За сметка на това Пенс многократно надвишаваше отреденото му време. Той не можеше да бъде спрян и от водещата и просто продължаваше да говори.

Пенс многократно просто игнорираше въпросите и вместо това пускаше послания, каквито искаше да достигнат до народа. Например, когато го попитаха за позицията му по отношение на абортите, той първо разказа как администрацията на Тръмп е убила с ракетна атака висшия генерал на Иран Касим Солеймани.

Пенс: „Ще спечелим тези избори!"

И двамата кандидати избегнаха въпроса какви са споразуменията им със съответните кандидати за президент за евентуалното прехвърляне на властта. А това е важен момент: Тръмп е на 74 години и има Covid-19, Байдън е на 77. Всеки от двамата би бил най-възрастният президент в историята на САЩ, когато встъпи в длъжност през януари 2021 г. Водещата Пейдж не посмя да повтори упорито въпроса. 

Харис не отговори и на въпроса на Пенс дали Байдън и демократите ще разширят състава на Върховния съд, ако спечелят изборите и си възвърнат мнозинството в Сената. Републиканците се опитват да прокарат кандидатурата на Ейми Кони Барет във Върховния съд на САЩ.

Това би укрепило консервативното мнозинство в съда. Пенс не коментира дали той и Тръмп ще приемат изборно поражение. „Мисля, че ще спечелим тези избори", каза вицепрезидентът. Тръмп изостава от Байдън в националните анкети.

Що се отнася до здравеопазването и увеличаването на данъците, Харис продължи с офанзивата си: тя осъди усилията на администрацията на Тръмп да обезсили Закона за достъпни грижи и атакува Тръмп за факта, че е платил данъци за едва 750 долара годишно като президент през последните години. „Когато за първи път чух за това, буквално си казах:„Искате да кажете 750 000 долара?“, каза Харис, позовавайки се на разследване на New York Times.

Това, според нея, е само поредното доказателство за нечестността на Тръмп спрямо американския народ, който имал право да знае на каква основа президентът взема решенията си.

Пенс не се съгласи, като заяви, че Тръмп е бизнесмен, създава хиляди работни места и плаща милиони долари корпоративни данъци. Тогава вицепрезидентът обърна темата върху икономическата и данъчната политика и засили тона: „В първия ден на своето управление Джо Байдън ще вдигне данъците ви“, посочи Пенс директно към камерата.

Харис подчерта, че като президент Байдън ще отмени данъчната реформа на Тръмп. Тогава Пенс заяви, че това би означавало увеличение на данъците за избирателите. Харис увери обаче, че „Джо Байдън няма да вдига данъци на никого, който печели по-малко от 400 000 долара годишно”. Харис каза още, че правителството на Байдън „гордо“ ще се присъедини към Парижкото споразумение.

Харис: „Изменението на климата е екзистенциална заплаха за нас като хора“

Междувременно Пенс избегна директния въпрос дали смята, че изменението на климата е екзистенциална заплаха. „Климатът се променя, ще следваме науката", каза той. Харис описа климатичните промени като „екзистенциална заплаха за нас като хора".

Пенс многократно атакува политическото минало на Джо Байдън като вицепрезидент на Барак Обама и американски сенатор. Наред с други неща, той го обвини в това, че Китай е откраднал работни места от САЩ и че здравната реформа на Обама се е провалила. 

55-годишната Харис и 61-годишният Пенс водеха своя 90-минутен дебат на разстояние около 3,7 метра един от друг и бяха отделени от преграда от плексиглас. За малкото зрители на дебата на живо имаше изискване за носене на маска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Това парижко споразумение излезе голям майтап. Не знам, защо Щатите продължават да си го набиват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Дебатът е между две потенциално неравностойни фигури - евентуален бъдещ виципрезидент, срещу евентуален бъдещ реален президент. Планът е подмолен, но и прозрачен, деградиращото със страшна скорост чучуло байдън, да бъде заменено от тази леля - ясно е и посланието - "неспособните да управляват" стари бели мъже биват заменени от чepна жена. Всички леcбо-сеkсисти и нигъpски раcисти ще бъдат доволни и щастливи. Това ще трябва да ги успокои и да компенсира загубата на жизнен стандарт, придобит при управлението на "лошият бял раcист" Доналд - при което именно доходите на малцинствата се увеличиха най-чувствително - и то трудови доходи, а не социални помощи. Статистиката е убийствена и то в полза на велекия човек. Неслучайно още на пръвото му предизборно сборище чepните хора бяха поне 20% от присъстващите, а преди 4 години такива трудно можеха да бъдат намерени в тълпата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още