IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камала Харис - първата жена вицепрезидент на САЩ

55-годишната Харис ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски вицепрезидент

21:06 | 07.11.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sergio Flores/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

Преди година собствените ѝ президентски амбиции бяха спрени. Днес обаче Камала Харис влиза в историята, ставайки първата жена, избрана за вицепрезидент на САЩ.

55-годишната Харис ще управлява страната заедно с Джо Байдън в критичен момент от националната история - опитвайки да я обедини след няколко горчиви месеца и да овладее вълната от случаи на коронавирус, обхванали части от САЩ.

Тя ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски вицепрезидент.

BBC разказва за пътя на Камала Харис към работата в Белия дом.

Харис е родена в Оукланд, Калифорния, от двама родители имигранти - майка, родена в Индия, и баща, роден в Ямайка. След развода на родителите си Харис е отгледана предимно от своята индуска самотна майка, Шямала Гопалан Харис, изследовател на лечението на рак и активист за граждански права.

Израства ангажирана с индийското си наследство, посещавайки с майка си Индия, но разказва, че майка ѝ е възприела черната култура на Оукланд, потапяйки в нея двете си дъщери - Камала и по-малката ѝ сестра Мая.

„Майка ми много добре разбираше, че отглежда две чернокожи дъщери“, пише тя в автобиографията си „Истините, които държим“. "Знаеше, че новата ѝ родина ще ни възприема с Мая като черни момичета и беше решена да се погрижи да растем уверени, горди черни жени."

Ранните години на Харис включват и кратък период в Канада. Когато Гопалан Харис започва работа като преподавател в университета Макгил, Харис и нейната по-малка сестра Мая отиват с нея, посещавайки училище в Монреал в продължение на пет години.

Тя посещава колеж в САЩ, прекарвайки четири години в университета Хауърд, един от най-известните исторически "черни" колежи и университети в страната, които тя определя като един от най-формиращите преживявания в живота си.

Харис казва, че винаги се е чувствала добре със самоличността си и просто се описва като "американка".

През 2019 г. тя коментира пред Washington Post, че политиците не трябва да се вписват в определени категории на базата на техния цвят или произход. "Моята идея беше: аз съм това, което съм. Добре съм така. Може да се наложи да помислите върху това, но аз съм добре така", заяви тя.

През 2014 г. Харис се омъжва за адвоката Дъг Емхоф и става мащеха на двете му деца.

Пътят нагоре

След четири години в Хауърд Харис продължава образованието си и получава диплома по право от Калифорнийския университет в Хейстингс, след което започва кариерата си в службата на окръжния прокурор на окръг Аламеда.

Тя става окръжен прокурор на Сан Франциско през 2003 г., преди да бъде избрана за първата жена и първия чернокож главен прокурор на Калифорния.

В своите почти два мандата като главен прокурор Харис придоби репутация на една от изгряващите звезди на Демократическата партия, използвайки този импулс, за да ускори избора си за сенатор в Калифорния през 2017 г.

След влизането си в Сената бившият прокурор спечели благосклонност сред прогресивните редици за яростните си разпити на номинирания за върховен съдия Брет Кавано и генералния прокурор Уилям Бар в ключови изслушвания в Сената.

Стремежи към Белия дом

Когато в началото на миналата година стартира кандидатурата си за президент пред тълпа от над 20 хил. поддръжници в Оукланд, Калифорния, Харис бе посрещната с първоначален ентусиазъм. Тя не успя обаче да формулира ясна обосновка за своята кампания и даде объркани отговори на въпроси в ключови области на политиката като здравеопазването. Не успя и да се възползва от предимствата на своята кандидатура: дебати, които показват нейните прокурорски умения.

Калифорнийска демократка с автобиография в сектора на правоприлагането, Харис се опита да върви по тънката линия между прогресивните и умерените крила на партията си, но в крайна сметка не привлече нито едното. Приключи кандидатурата си през декември преди първите вътрешнопартийни избори на демократите в Айова в началото на 2020 г.

През март Харис подкрепи бившия вицепрезидент Джо Байдън, заявявайки, че ще направи "всичко, което е в моята власт, за да му помогна да го изберат за следващия президент на САЩ".

Тя се представи силно срещу Майк Пенс в октомврийския вицепрезидентски дебат, където кандидатите размениха яростни реплики по редица теми. Нейните напомняния към Пенс „Г-н вицепрезидент, говоря“, след като той многократно я прекъсваше, бяха отбелязани като подчертано усилие на първата черна жена във вицепрезидентски дебат, които бяха чути.

Кариера в правоприлагането

Участието ù в изборната надпревара постави постиженията й като главен прокурор на Калифорния под светлините на прожекторите.

Тя е била обект на многократни атаки от прогресивните редици, че не е достатъчно прогресивна. Обвинявана е, че до голяма степен е избягвала прогресивни битки, включващи въпроси като реформа на полицията, реформи в борбата с разпространението на наркотици и неправомерни присъди.

"Камала е ченге" стана често срещан рефрен по време на предизборната кампания, пречейки на опитите й да спечели по-либералната демократична база по време на първичните избори. Но същите тези фактори може би се оказват полезни в общите избори, когато демократите трябва да спечелят по-умерени избиратели и независими.

А днес, когато САЩ са разтърсени от расови проблеми и се увеличава контролът върху полицейския произвол, Харис сяда на първия ред и разполага с голямо влияние, за да усили прогресивните гласове.

В различни предавания тя е призовавала за промени в полицейските практики в САЩ. В Twitter призова за арести на полицаите, които убиха Бреона Тейлър, 26-годишна афроамериканка от Кентъки, и често говори за необходимостта от премахване на системния расизъм.

Що се отнася до оспорвания прогресивен натиск за намаляване на бюджетите на полицията и пренасочването на част от средствата от тях към социални програми - идея, която Байдън не одобрява, Харис търси равновесие, призовавайки вместо това за „преосмисляне“ на обществената безопасност.

Камала Харис често е казвала, че самоличността ѝ я прави уникално подходяща да представя хората в периферията. Сега има шанса да направи точно това от Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
fnif
преди 3 години
Много е вероятно афроамериканската ромка Камила да е новият Президент! Щото Байдън е с няколко тежки операции, деменция и влошено здраве. Едва ли ще успее да изкара мандата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
fnif
преди 3 години
Тя ако има деца няма да има време да се занимава с политика! 20-тина деца си искат бая грижи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Папова и тя същата градинска лейка, чаайте че тек Януари е инагурацията веее оууу може и да не е първата нeгъpka вицепрезидентша, може и друг да е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
няма ли деца , не чакай добро от нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Не успяха преди време с Килъри, честита ви Камала.Няма да се очудя ако я готвят за бъдещ президент.На такива напористи к****ки като нея не им трябват властимащи над тях, които да им казват какво да правят. Те обичат сами да решават. Дори когато унищожават целия свят за да се убедят че са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
kokal
преди 3 години
Пази боже от надъхани комунисти, решили да променят света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
Меркел 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още