IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei остава в играта: представи нов огъващ се смартфон

Устройството носи името Mate X2 и е с начална цена от 2785 долара

18:41 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Huawei Bulgaria</em></p>

Снимка: Huawei Bulgaria

Huawei пусна нов огъващ се смартфон в момент, в който е изправена пред въпроси за бъдещето на своя бизнес със смартфони, който беше засегнат от американските санкции, пише CNBC.

Премиерата на Huawei Mate X2 подчертава продължаващите усилия на Huawei в областта на високия клас смартфони.

Устройството разполага с външен 6,45-инчов екран с резолюция 2700 x 1160 и вътрешен, който е 8-инчов и има 2480 x 2200 резолюция. И двата дисплея са OLED и имат опреснителна честота до 90 Hz.

Смартфонът залага на 8GB RAM памет и процесор Kirin 9000, който е разработен от Huawei. Това ще е един от първите телефони на Huawei, който работи с мобилната операционна система HarmonyOS. Батерията пък е с капацитет от 4400 mAh, пише The Verge.

256-гигабайтовата версия ще струва 17 999 юана (2785 долара), а моделът с 512GB вградена памет е с начална цена от 18 999 юана. Продажбите ще започнат в Китай на 25 февруари. Huawei не разкрива дали смартфонът ще се предлага и на международните пазари.

Междувременно Huawei продължава да усеща натиска от американските санкции, наложени от администрацията на Доналд Тръмп, които нанесоха удар на бизнеса ѝ със смартфони и то най-вече на този зад граница.

Китайската компания продаде 32 млн. смартфона през четвъртото тримесечие на 2020 г., което с близо 43% по-малко спрямо година по-рано. Това я прави шестият по големина производител на смартфони по пазарен дял, сочат данни на Canalys. Това е първият път, в който Huawei изпада от челната петица, допълват от Canalys.

Производството на Mate X2

Миналата година администрацията на Тръмп предприе стъпки, с които оганичи достъпа на Huawei до доставки на чипове. Huawei проектира собствени чипове като Kirin, които се произвеждат от тайванската TSMC. През май Съединените щати въведоха правило, което изисква чуждестранните производители, които използват американско оборудване за правене на чипове, да кандидатстват за лиценз, който да им позволи да продават такива компоненти на Huawei.

Ричард Ю, главният изпълнителен директор на бизнеса на Huawei с потребителски устройства, облачните услуги и изкуствения интелект, предупреди, че компанията може да остане без чипове.

Но Mate X2 използва собствения процесор на фирмата Kirin 9000, който беше пуснат миналата година, а Ю твърди, че компанията има достатъчен производствен капацитет за огъващия се смартфон.

„Засилваме производствения ни капацитет на седмична и месечна база“, обяви Ю по време на пресконференция при представянето на смартфона.

Американските санкции миналата година принудиха Huawei да продаде бизнеса си с бюджетни смартфони Honor, за да има шанса той да оцелее. Това повдигна въпроси дали компанията може да излезе изцяло от бизнеса със смартфони. Но миналия месец основателят на Huawei Рън Джънфей каза, че технологичният гигант „никога“ няма да продаде своя бизнес със смартфони.

Harmony OS

През 2019 г. Huawei беше поставена в черния списък на САЩ, който ограничава американски фирми да изнасят технологии към китайската компания. Един от най-големите удари по Huawei беше ограничаването на достъпа ѝ до част от услугите на Google. Това не е толкова важно в Китай, където услугите на Google са блокирани, но е ключово за международните потребители и е един от факторите за отслабващите международни продажби.

В отговор Huawei пусна собствена мобилна операционна система, наречена Harmony OS. Миналата година компанията показа втора версия на HarmonyOS и заяви, че тя ще се появи на смартфони през 2021 г.

Днес Ричард Ю заяви, че потребителите на Huawei ще могат да ъпгрейднат телефоните си до HarmonyOS от април, а Mate X2 ще бъде един от първите смартфони с тази версия.

Снимки от премиерата на Mate X2 можете да видите в нашата галерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още