IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID изкара на дневен ред отколешно въжделение: Намаляване на ДДС в туризма

Удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания искат на протестна акция част от туроператорите

16:45 | 02.03.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кризата, причинена от COVID пандемията, изкара на дневен ред позабравена тема в сферата на туризма - за по-ниско ДДС в сектора. Представители на туроператорите изпълниха заканата си излязоха днес на протест пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка, която блокира бизнеса им от година насам.

Основните искания са за намаляване на ДДС в туризма на 5% в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина.

Организатори на протеста са фирмите от Обединение „Бъдеще за туризма“, които питат “къде са парите от НАП“ и защо няма финансиране.

Според представителите на една част от туроператорския бранш за една година са получили като подкрепа един процент от оборота си. „За една година ние не работим, но поддържаме офис, продължаваме да трупаме разходи“, посочиха представителите. По думите им финансирането по мярката 60/40 също се бави с месеци.

„Достатъчно морално подхождаме, за да върнем парите на клиентите си. Те ни имат доверие. Сега ако правителството не ни подпомогне, не ни чуе исканията, наистина сме обречени на фалит“, обясняват турагентите от Обединение „Бъдеще за туризма“. 

Мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединението. Павлина Илиева, председател на организацията, коментира, че настояват за „ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите по програмите, по които са участвали“.

Според организацията са необходими 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти обаче не подкрепят протеста. Те смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.

Служителите в сектора се надяват на среща с премиера.

Припомняме, че напрежението в бранша ескалира, след като една част от туроператорите, представлявани от Обединение „Бъдеще за туризма“, поискаха допълнителна държавна подкрепа. Те твърдят, че ако няма намеса на държавно ниво, бизнесът няма да се справи и се очакват масови фалити.

От друга страна, фирмите от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) се разграничават от посланията на Сдружение ОБТ.

От там категорично се противопоставят на идеята за създаване на „гаранционният фонд като спасителен пояс за туризма, захранен от държавата, чиято цел е да бъдат възстановени средствата към необезвъзмездени до този момент потребители на нереализирани вследствие на пандемията туристически пътувания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
willsmith1k
преди 3 години
hie, this is very nice info.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 години
Хах! Да направим гаранционен фонд с държавни пари? Много нагло! Значи мерките, които всички други фирми ползват са малко ама и да им покрием задълженията и гаранционен фонд да им направим. Данъците да им отменим? Само това ли е? Някакви субсидийки, по някой лев на обслужен клиент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още