IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

44-ото Народно събрание проведе последното си заседание

ГЕРБ призоваха за повече консенсус и заявиха готовност да подадат ръка за национално единение след изборите

14:27 | 25.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

44-ото Народно събрание проведе днес последното си заседание. То имаше една единствена точка - закриване на 44-ият парламент. Председателят Цвета Караянчева откри заседанието, в зала бяха регистрирани 194 народни представители, съобщава БГНЕС.

„Всеки от нас ще отнесе различни спомени, както е различна оценката ни за изминалите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-тото Народно събрание, някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати-ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от допуснатите в миналото грешки, а тези, които за първи път ще влязат тук, нека не забравят обещанията към избирателите си“, заяви Цвета Караянчева в последната си реч като председател.

Тя изрази благодарност към българските доброволци в организирането на предстоящите избори, насрочени на 4 април, и припомни, че за гладкото им протичане са ангажирани около 80 хил. души изборна администрация. „Те ще бъдат нашите гаранти за справедлив вот и излъчване на легитимно народно представителство“, смята Цвета Караянчева, която увери, че всеки глас ще бъде „честно преброен“.

В декларации парламентарните групи традиционно дадоха своята оценка на изминалия 4-годишен мандат, с изключение на ДПС, които предпочетоха да разпространят позицията си до медиите в писмен вид.

ГЕРБ призоваха за повече консенсус и заявиха готовност да подадат ръка за национално единение след изборите с мотива, че никоя партия не е в състояние да управлява сама. „Не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие“, каза още председателят на групата Даниела Дариткова. 

Председателят на ПГ на „БСП на България" Корнелия Нинова призова да се възстанови държавността, институциите да гарантират на гражданите сигурност, спокойствие, адекватно здравеопазване, образование и работа.

Съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи, че те не само са участвали във властта, а са се опълчили на негативни тенденции. Посочи, че те са разбили модела и така са показали, че ДПС може да бъде отстранена като политически балансьор. 

Лидерът на „Воля" Веселин Марешки пък обяви, че партията му приключва първия си мандат с по-високо доверие и призова колегите си да се преклонят пред работата на лекарите, учителите и полицаите.
Последното пленарно заседание завърши по традиция с обща снимка на всички депутати.

Припомняме, че от 8 март Народното събрание преустанови редовните си заседания заради началото на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

Този парламент влиза в историята с няколко неща - първо, с преместването си в нова сграда, нещо което се подготвяше от години. 44-ият парламент е първият от 2009 година насам, който изкара пълния си четиригодишен мандат, припомня БНР.

Народното събрание е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Депутатите не са били изрядни, става ясно още от справката на Националното радио.

Натрупаните „неизвинени отсъствия" от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания -  общо 28. Това са порицания, забележки и отстраняване от заседания. Към премиера са били зададени 43 въпроса, той е отговорил само на 14 от тях – 9 писмено и 5 устно в зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Поради неправилно емитиране на лева по време на 44-то Народно събрание е с повече щети от времето на 43-то Народно събрание.При запазване на съдбовната държавна грешка по време на 45-то Народно събрание ще е с повече щети от времето на 44-то Народно събрание.Устойчивият просперитет на Република България е възможен след подобрено емитиране на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още