IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лаура Кьовеши: Няма независима съдебна система без независими прокурори*

Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, каза главният прокурор на ЕС пред българските медии

12:28 | 11.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система. Това каза главният прокурор на ЕС след края на работното си посещение в България.

„Бих искала да отправя едно послание към българските граждани и то е следното - Европейската прокуратура не е чуждестранна институция - тя служи на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие“, каза тя по време на брифинг за журналисти.

„Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти“, допълни Кьовеши.

Тя обобщи, че със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни неправителствени организации и компании от цяла Европа. „Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване“, подчерта главният прокурор на ЕС.

Лаура Кьовеши избра именно България за първа страна, която да посети, след като Европейската прокуратура започна работата си. Основната цел на визитата бе попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори.

Европейската прокуратура очаква да бъдат излъчени още шестима кандидати от страната ни, които ще защитават бюджета на ЕС от злоупотреби.

„Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и представители на ВСС. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на новите служители - ние изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те“, допълни Кьовеши.

Тя обясни, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

„Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура”, допълни тя.

Кьовеши подчерта, че Европейската прокуратура ще разследва задгранични измами, ДДС, измами, злоупотреба със средства на ЕС, финансови измами, пране на пари, корупция. Според нея тази палитра от престъпления не се разследва достатъчно. Тя сподели, че Европейската прокуратура вече е започнала работа по случай, свързан с измама с ДДС. Престъпленията са извършени в над повече от пет държави членки, шетите са оценени на 70 млн. евро.

Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори. Да започнем работа в организация като нашата не е лесно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса. Досега подобно начинание никога не е било организирано“, обясни Кьовеши. 

Тя уточни, че ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, а това е в правомощията само европейската прокуратура, обясни Кьовеши.

„Ние ще разследваме всички престъпление след 2017 г., които попадат в обхвата на нашата юрисдикция, тъй като трябва да докажем, че законът е еднакъв за всички. Това означава, че ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се опита да се обади на главен прокурор от нашата служба, аз ще направя това публично достояние“, обеща Кьовеши.

Главният прокурор на ЕС отказа да коментира вътрешни за България въпроси. Тя уточни, че не е обсъждала с колегите си дейността на българската прокуратура, защото не е нейна работа. „Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори. Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко фактора - независимост, законодателни инструменти и човешките и финансови ресурси. Много зависи и от качеството на хората. Затова за Европейската прокуратура е много важно да имаме независими, активни и смели прокурори”, добави още Кьовеши.

На въпрос на БНТ кога европейските граждани ще видят първите резултати от работата на европрокуратурата, Кьовеши заяви, че дори ако един прокурор повдигне 100 отделни обвинения, не може да се заключи, че действа ефективно, ако не се видят резултатите от работата му в съда.

"За съжаление, не можем да видим тези резултати в рамките на 1 или 6 месеца. В този кратък период ние ще започваме и финализираме разследвания, но няма как да обещая, че в рамките на 1 или 2 години ще виждаме присъди по конкретните разследвания, допълни европейският главен прокурор. Не коментирам нито теоретично, нито хипотетично. Мога да обясня само, че прокурорът не може да коментира публични дела", категорична беше тя. 

Вчера Лаура Кьовеши се срещна с главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Янаки Стоилов, а днес тя разговаря и с прокурорската колегия на ВСС. Визитата на Кьовеши започна на фона на продължаващите граждански протести с искане за оставка на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите издигнаха плакати на български, румънски и на английски език и призовават Кьовеши да не вярва на Гешев.

*Обновена към 13.20

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Кьовеши много професионално и показателно направи първото си посещение в новата си роля в страна от ЕС. Наивно и неграмотно е някои да са очаквали, че тя ще започне с пръсти да посочва виновните за нашето трагично положение в съдебната система. Сами сме си виновни и отговорни за това. Въпроси:Помните ли първото посещение на Кьовеши в България, когато НИТО боко, нито калинката Меглена кунева, нито друг от правителството я удости с внимание? Бяха високомерни. До тогава тя се беше борила с корупцията в Румъния и понесе много удари от тамошните мутри. Румъния дръпна силно напред и нашите УПРАВНИЦИ дори не я споменават, защото това ЛИЧИ отвсякъде. Какво да се очаква сега?Второ, Боко не потвърди нейната кандидатура за сегашни й пост. После го направи по принуда.Трето, боко и каксета не уважиха поканата на комисия от ЕП миналата година. Изпратиха никому неизвестни калинки. Онова милиционерско създание с каскета дори каза, че той е предизвиквал срещата???!! После пак при санкциите на САЩ по закона Магнитски каза, че той вече е започнал работа по тях, ерго по ПееФски???!!! Мили боже! Безмерно дебелоочие и нахалство!!!Хора, ние трябва да си свършим работата САМИ! Началото е поставено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още