IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко под контрол: Как комунистите управляват Китай

Китайската комунистическа партия празнува 100-ия си рожден ден с огромни тържества и нестихващ апетит за власт

14:09 | 01.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от тържествата. <em>Снимка:&nbsp;EPA/XINHUA/JU ZHENHUA</em></p>

Кадър от тържествата. Снимка: EPA/XINHUA/JU ZHENHUA

В четвъртък в 8 часа сутринта местно време на площад Тянанмън в Пекин започна голямото тържество на Китайската комунистическа партия (КП) - със 100 изстрела от оръдие, всеки изстрел представляващ една година на КП. Лидерът на държавата и партията Си Дзинпин наблюдаваше всичко от мястото си, точно над портрета на "Великия председател" Мао Дзедун. Под него бяха събрани десетки хиляди избрани зрители. Те седяха изправени в блокове и наблюдаваха церемонията.

Тържествата имат за цел да илюстрират всеобхватната претенция за власт на КП - партия, която сега има повече членове от жителите на Германия, а именно - повече от 95 милиона, пише в свой анализ по темата германският Handelsblatt.

Група млади пионери и младежката асоциация на КП се заклеха във вярност към партията още от самото начало на тържеството. „Готови сме да се борим за каузата на социализма, готови сме да направим страната силна“, крещят те и вдигат юмруци.

В едночасовата си реч след това Си показва борбеност. Той говори много за „борбата“ на КП и китайския народ срещу „чужди сили“ и успехите на партията в превръщането на Китай във втората по големина икономика в света. „Никой не трябва да подценява силната воля, решителността и способността на китайския народ да защитава националния си суверенитет и териториална цялост", каза той и тълпата се разшумя.

Предпазните мерки за сигурност в навечерието на събитието са страховити: площад Тянанмън в Пекин беше отцепен за обществеността осем дни преди честването на 100-годишнината. 

Значително повече полицаи и охранители от обикновено обикалят станциите на метрото в столицата на Китай. Доставките на колети са внимателно проверявани - ако изобщо им беше позволено да влязат в Пекин. На своя 100-и рожден ден КП не иска да остави нищо на случайността.

В цялата страна са поставени плакати с логото на тържествата, хиляди китайски знамена висят по магазини и ресторанти, големи транспаранти на уличните заграждения и цифрови дисплеи с партийни лозунги на високите сгради. В еднопартийната държава с население от 1,4 милиарда символите имат изключително значение.

За юбилея партията иска да покаже на всички кой има думата в страната и колко важна е лоялността към партията. Нейните претенции за властта са по-големи от всякога. Тя иска да има влияние във всички области: в образованието, обществото и в компаниите. „Във всички важни организации има представители на партията“, казва Ниш Грюнберг от базирания в Пекин китайски мозъчен тръст Merics.

Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 11
michaelis23
преди 2 години
.... и либерастите завалиите блеят в неистов стон, много им е кофти че клана/ групировка/ движение или квото е там от който е Си Дзин Пин е същото като това на Тръмп, Орбан, Путин и прочее "ужасни популисти" .... Американските *** бяха почистени под завесата на Ковида който самите те бяха организирали за преврат в Ухан и просто "прочистването на средната класа" каквато е агендата на Западния Комунизъм според Шваб, в Китай просто няма да се състои. Колкото и сълзи със сополи да леят змиите за "правата на човека и жажда за власт" против Си, с каквито и кypвeнcки номера да подхождат западните педеpyнгели, чайниците популисти просто им го сложиха в аналнотoo отверстие и така и трябва и да бъде! Света трябва да бъде ръководен от сериозни хора не от трансджендърни либерастни кoвретини като Рюте, разни ми ти цигaaньоpи като Камалата които да подтискат белите хора и да упражняват диктат затриват и унищожават християнските догми и обичаи. С две думи едно голямо ЕВАЛА на Си който трябва да поведе и изчисти света срещу уpoдитe които са в Еврогеййово и Сашево ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
"...През 2018 г. той вдигна ограничението за лидерите на Китай, оттогава може да е начело на Народната република до края на живота си. Освен това той накара неговите размисли да бъдат вписани в партийната конституция, докато беше още жив ...""Ето до това стигне ли се, работата я пиши бегала.Дън Сяопин беше заложил смяна на партийното и държавно ръководство на всеки 10 години, като по този начин беше създал един вид вътрешна конкуренция в партията, което донякъде компенсираше едноличната и власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Щом се самозабравиха, повярваха си твърде много че са не знам какво си и почнаха с глупостите това е началото на бавното им слизане надолу. Почти никой в света не иска силен и богат Китай. До 5-10 години са ги отрязали от почти всичко със сериозни мита по политически причини. Ще си останат обаче регионална сила още дълго време. Само дето цяла Азия е против тях заради мегаломанията и глупостите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Метастази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още