IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата са път за никъде

Да работим за мечтата на този народ - просперираща България, призова Зайкова, която откри първото заседание на Народното събрание

09:21 | 21.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С тържествено заседание започна работа 46-то Народно събрани. Едно от предизвикателствата пред депутатите е съставяне на правителство. Към момента представителите на парламентарните партии заявяват, че нови избори не са добри за страната.

Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН). Преди началото на заседанието Зайкова провери кворума - в залата се регистрираха 214 депутати и работата на парламента започна. 

Тя призова своите колеги да бъдат конструктивни и да работят за "мечатат на този народ - просперираща България". "Народът ни каза, че не иска да живее повече така", заяви Мика Зайкова, отчитайки увеличеният резултат на партиите на протеста. Но суверенът не даде мнозинство на нито една от партиите, което означава, че хората са казали на поличитеския елит е "Работете заедно", допълни още тя. 

Ниската избирателна активност тя тълкува като нежелание на българите да продължават с процедурата по избори, а политиците да се захващат с работа. "Конфронтацията и омразата са път за никъде", каза още Зайкова и призова за обединение в името на България.

Зайкова очерта някои приоритети пред работата на депутатите - реформи в образованието, здравеопазването, пенсионната рефома и електронното правителство. За нея не е важно какво ще бъде мнозинството, което ще подкрепи правителство, а какви са неговите приоритети и политиките за изпълнението им.

На България са нужни реформи в съдебната власти, главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем, заяви още Зайкова в прочит на доклада на ЕК за страната.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на заседанието, по време на което депутатите положиха и записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

"Служебното правителство извърши важна работа", каза преди началото на заседанието държавният глава и допълни, че от решителните действия на депутатите зависи връщането на нормалността и доверието в институцията парламент. Основната задача е сформиране на редовен кабинет, каза още той. "България не може да си позволи да хаби повече историческо време", обясни Радев.

Работата на депутатите продължава и ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента.

Ива Митева нито потвърди, нито отрече преди началото на заседанието, че ще бъде издигната от ИТН за председател на НС. Тя коментира само, че е нужна широка подкрепа за новия председател. От БСП вече обявиха, че ще предложат Кристиан Вигенин за председателското място в новия парламент. ГЕРБ ще предложат Росица Кирова за заместник-председател, а групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ - Татяна Дончева.

Христо Иванов коментира, че "Демократична България" ще предложи за зам.-председател ген. Атанас Атанасов.

Очаква се предложението на ДПС за заместник-ръководния пост да е Мукаддес Налбант.

Десислава Атанасова отново ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а лидерът на БСП Корнелия Нинова - на левите в парламента. Мая Манолова пък застава начело на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме", както е новото име на коалицията. Преди началото на заседанието Манолова обясни, че с новото име от формацията предупреждават, че ако има нужда - те огново ще излязат на площадите за протести.

Христо Иванов ще е председател на групата на "Демократична България" в 46-я парламент.

На първото заседание на новия парламент присъстваха и премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
30% избирателна активност, 70% негласували. При това положение, г-да дупетати, всички лъкрдии дето ми разтягате, са просто духане на супата. Дали разбирате колко сте смешни и жалки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
" Зелен Трилионен Фонд " - green-trillion.alle.bg , за неогратичено грантово финансиране на големи инвестицонни проекти , базирано на гигантските приходи от мулти-технологични клъстери като hydrogen-economy.alle.bg и bamboo-economy.alle.bg . България реално може да влезе в Г-7 до 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Въведеното неправилно държавно управление на ползване на левове е важна причина за неограничени щети.Грешната парична политика поразява бедни и богати. Ако не е злокобната парична процедура, правителството на Република България няма да има сегашни дългове.При запазване на необмислено държавно поведение е невъзможно 46-то Народно събрание с устойчив успешен резултат.Вариантите са:Първи: Лошата употреба на лева е важна причина за неограничени щети. 46-тото Народното събрание е с невъзможност за устойчив политически успех.Втори: За устойчиво успешно 46-то Народно събрание е необходимо със защита срещу щети подобрение на държавното управление на употреба на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още