IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ще проучват случая "Росенец"

Комисията с председател Калоян Янков от "Демократична България" ще работи за срок от три месеца, няма да проверява строителството и в местността Буджака

13:53 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След дълги спорове и дебати депутатите гласуваха за създаването на Временна анкетна комисия за "Росенец". "За" се обявиха 193-ма народни представители, 1 беше против, а 12 се въздържаха, уточнява Агенция „Фокус“.
Предложението за създаването на комисията отново бе от страна на "Демократична България".

Комисията се създава за срок от три месеца, а неин председател ще бъде Калоян Янков от "Демократична България".

Заместник-председател на комисията ще бъде Светослав Колев от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Целта на комисията е установи фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", включително и прилежащата ѝ територия. Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста срещу беззаконието в страната на 11 юли 2021 г. 

Очаквано ДПС се обявиха против и влезнаха в словесни полемики с хората на Христо Иванов, който обаче обяви, че за да не се политизира дейността на комисията, той няма да членува в нея. 

От ДПС предложиха разширяване на обхвата на комисията, която да установи факти и обстоятелства около строителството в "Колокита" (Буджака), както и дали се изливат фекални води от къщата на бизнесмена Иво Прокопиев от Райския залив. От "Демократична България" обаче посъветваха ДПС да си направят отделна комисия за "Колокита".

От ГЕРБ пък се обявиха, че ще подкрепят и двете предложения, но имат трето – анкетната комисия да обхване и проблемните имоти по Черноморието.

В крайна сметка идеята за разширяване на обхвата на комисията не получи подкрепа, но ще започне работа по случая "Росенец".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още