IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игрите в Токио съживяват интереса на купувачите към жилища в Олимпийското село

Над 5600 апартамента за около 12 хил. жители ще бъдат обявени за продажба, а огледите започват по-късно този месец

12:02 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Апартаментите в Олимпийското село, където отседнаха много спортисти за игрите в Токио, докато се подготвяха за състезание, отчитат съживен интерес от купувачите, след като спортното събитие се проведе без големи сътресения, пише Bloomberg.

Растящите цени на имотите в Токио започват да превръщат апартаментите в Олимпийското село в квартал Харуми близо до Токийския залив в привлекателен вариант. Над 5600 апартамента за около 12 хил. жители ще бъдат обявени за продажба в комплекса „Харуми Флаг“. Токио Токио

След отлагането на Олимпиадата миналата година продажбите на жилища също бяха замразени. Макар забавянето да засили притесненията, че потенциалните купувачи ще искат да изчакат още една година, преди да се нанесат в имотите, по време на паузата в продажбите е имало 5 хил. запитвания за повече информация преди повторното задействане на сайта на комплекса през юни, съобщава компанията Mitsui Fudosan. Общо десет имотни компании, включително Mitsui и Mitsubishi Estate, стоят зад проекта. Огледите на апартаментите в бившето олимпийско село започват по-късно този месец.

Според компанията за имотни анализи Tokyo Kantei средната цена на стари апартаменти в централните квартали в града се е повишила с 11% на годишна база през юни и достига 91,5 млн. йени (829 хил. долара). За сравнение, средната цена на имот с площ от 72,9 кв. м в бившото Олимпийско село е 57 млн. йени.

Макар че квартал Харуми, построен върху отвоювана земя от Токийския залив, е с идеално разположение на 2,5 км от търговския квартал Гинза, по-ниските цени се дължат на липсата на удобен градски транспорт. До търговската част се стига за 16-20 минути пеша.

„Имотите са много по-евтини от тези, които са разположени близо до спирки, и това ги прави много конкурентни“, коментира Коки Озава, анализатор в SBI Securities. Тъй като повече хора работят от вкъщи, няма толкова голяма нужда от близост до транспорт, допълва той. Токио Токио

Макар че цените на имотите бяха разкрити през януари 2020 г., заради отлагането на игрите купувачите няма да могат да се нанесат до март 2024 г., тъй като жилищата трябва да бъдат преустроени за дългосрочни купувачи.

Такаши Какизаки, главен редактор на имотния портал Suumo, управляван от компанията Recruit Holdings, казва, че имотите в бившото Олимпийско село са по джоба на повече хора, тъй като се продават за около 60 млн. йени спрямо 80-90 млн. йени за имоти със сходна площ по-близо до метростанцията Качидоки.

Търсенето изглежда стабилно. Имало е 2220 запитвания за 940 имота на Mitsui след обявяването им за продажба през януари миналата година. Имало е и някои откази от купувачи и компанията не е решила дали да включи тези имоти при бъдещи продажби.

„Не смятаме да правим отстъпка за никой от тези имоти. Предвид локацията им близо до градски транспорт смятаме, че цените са уместни“, коментира Сатоши Кацуки, мениджър, отговарящ за жилищните проекти в Mitsui.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още