IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН се регистрира в ЦИК за парламентарните избори

Радев отправи предизвикателство към Борисов

13:12 | 27.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ИТН се регистрира за предстоящите избори за Народно събрание. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

ИТН се регистрира за предстоящите избори за Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Има такъв народ“ внесе в ЦИК 3700 подписа за регистрация на предстоящите избори за Народно събрание, предаде БГНЕС.

Формацията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов вече заяви, че няма да издига кандидат за президент, а ще даде своята подкрепа за сегашния държавен глава Румен Радев.

„Резултатът ще е такъв, какъвто реши българският избирател“, посочи зам.-председателят на партията Тошко Йорданов

На въпроса дали партията се бои от появата на новата политическа формация на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, той отговори: „Появата на нови формации е нещо прекрасно за българския политически живот. Това е демокрация. Как може някой да се страхува от това?“.

„В следващия парламент с ДПС и ГЕРБ е абсурдно да имаме подкрепа и общи взаимоотношения“, категоричен бе Йорданов и допълни, че „е логично“ партията да бъде партньор с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. 

Междувременно президентът Румен Радев отправи предизвикателство към бившия премиер Бойко Борисов.

„Крайно време е г-н Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й като се кандидатира за президент. Това е логичният изход след всички изговорени приказки и предизвикателства“. Радев заяви това в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София, където участва в откриването на новата учебна година, информира пресцентърът на президентството.

„Разчитам на подкрепата на всички българи, които истински желаят промяна и България да бъде една нормална демократична, свободна и модерна държава“, каза още президентът в коментар за това дали е възможно той и Илияна Йотова да спечелят президентските избори още на първи тур.

„Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него. Очаквам МВР и службите да продължат да работят решително и да защитят честността и на предстоящите избори“, посочи президентът в отговор на въпрос за действията на МВР, свързани с търговията на гласове и обвиненията от страна на ГЕРБ и ДПС в репресии.  Румен Радев посочи още, че не се намесва в работата на нито един министър от служебното правителство.

Помолен да коментира какви мерки се взимат във връзка с увеличаващите се цени на енергията, както и поисканата оставка на министъра на енергетиката, президентът Радев подчерта, че служебното правителство е започнало да въвежда „ред в хаоса в енергийния сектор“, заложен от предишното управление.

„Трета поредна седмица - цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа и това е заслуга именно на служебното правителство и неговите бързи и отговорни действия“, каза Радев.

Той потвърди, че в началото на септември е провел работна среща с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. В рамките на разговора двамата са обсъдили световните икономически тенденции и тяхното отражение в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още