IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР: 60 млн. лв. за магистрала "Хемус" са изнесени в чували и сакове

Превежданите авансово суми за строителството на автомагистралата са се движили между различни фирми

12:55 | 05.11.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

60 от 84 милиона лева, предплатени за лот 5 на магистрала "Хемус", са изнесени кеш в чували и сакове, обяви на брифинг заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков, предаде Dnes.bg.

На него стана ясно, че превежданите авансово суми за строителството на "Хемус" са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи е бил близо 60 души.

"Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД", каза директорът на ГДНП Станислав Станев.

"За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", поясни той.

"През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса, отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията, се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заключи директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Още новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Да кажат банката. БНБ, ще направи проверка и веднага, ще лъсне истината.. Иска се разпореждане от прокуратурата и готово. Всичко направено и казана е с цел не разкриване на истината. Господин Рашков е нашият мистър Гьобелст, до доказване на противното. До момента нищо, което е казал, не е потвърденто и в прокуратуртата. Това е лошо и за него, че ако лъже - Който лъже на Въже..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
те са били уведомени авансово, че това са наши хора... всичко е точно! Ако Рашков лъже, нека го осъдят за клевете ... ама нещо нито баце, нито копоите му завеждат дела... що ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Да де именно. Шефа на ДАНС каза, че едната фирма изтеглила 12 в периода Май - Септември тази година? Айде да преммем, че предното ръководство на ДАНС е проспало тая работа. Ама от Юни тая година всички служби са изцяло под контрола на Тарашков. Що не са ги спрели тия тегления? Що не са арестували теглещите? Що не са провели операция да проследят къде и на кого аджаба ги носят тия чували и сакове с пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 2 години
Заявка ( айде уредили са я ) , декларация ( носи отговорност деклариращият) ама за сяка сума над 30 к се уведомява финансово разузнаване ДАНС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
georgi_shum
преди 2 години
Много ми е чудно как без предварителна заявка, можеш да изтеглиш 1 милион на каса в банка, и то многократно? Щото така каза един от хората на пияницата Чашко тарашков. Че всички тегления са били без предварителна заявка?? Коя банка или банки, и кои техни клонове държат толкова кеш, реално по всяко време?? Аз преди година и нещо ми трябваха 100к кеш и трябваше да пускам заявка 24 часа по рано. Плюс че подаваш декларация за такова теглене.. Отделно това недоразумение главния секретар (Дето даже едва четеше,по зле и от ромче 3то класник), твърди,че всичките 60 мил били изтеглени на същия ден от превеждането им. А минути след него шефа на ДАНС дава някви данни за тегления в периоди от няколко дни, до няколко месеца за съответните фирми.Тия са тотални д.еб.или ! Дори и една черна бе ПР кампания не могат да спретнат като хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 2 години
с чувалите нямам опит , затова съм писал за сакове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Може ли да оточниш номинал на банкноти. обем и диаметъра който вземаш в предвид за този чувал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Тез сакове дан се окажат кат чувалите на Искров ? Уж чували спари , а накрая неосчетоводена каса ? Апропо : един сак с пари при настоящият купюрен строеж е макс 500к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Mechkata
преди 2 години
к'во пречи да имаме човек в банката, да имаме човек в НАП, да имаме човек тук и там....с пари всичко е възможно, а ако не - то с МНОГО пари всичко е възможно, особено в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Именно, това са 60млн., какво теглили са ги на 6000 пъти ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още