IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламна бившето кино "Възраждане" в София, пожарът е овладян

Предполага се, че нанесли се хора в сградата са причината за огъня

11:53 | 09.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Овладян е пожарът в сградата на бившето кино "Възраждане" в София, съобщиха от пожарната. Продължават доизгасителните действия, както и разчистването след пожара.

По предварителни данни към момента няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха в района на бул. „Христо Ботев“, където се намира сградата, съобщиха от Столична община. По време на пожара в района имаше силно задимяване, заради което на място е била изпратена мобилната станция за измерване на чистотата на въздуха на Столична община.

Огънят пламна малко след 7 ч. тази сутрин, сградата е необитаема, но въпреки това предположенията са, че нанесли се хора в нея са причина за пожара. Няма пострадали, съобщава БТА.

Сградата на бившия театър "Ренесанс", по-късно известна и като кино "Възраждане", както и Профсъюзен дом на културата "Г. Димитров", е построена през 1900 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". По-късно зданието се използва за профсъюзен дом под името Профсъюзен дом на културата "Георги Димитров".

На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от "национално значение", е преразгледан и променен на най-ниската категория "паметници за сведение", което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека "Син сити". След 10-годишната експлоатация като дискотека по сигнал на гражданска организация Министерство на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

Емблематичната сграда с оригиналната червена фасада е оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново има пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени.

Единствено сградата е оградена с метална строителна ограда заради мазилката по фасадата, която се рони на големи парчета.

Към 19 май 2019 г. парцелът, където се намира сградата, е включен в определения в Общия устройствен план на София нов делови център, за който се предвижда ново високо застрояване.

Собственикът на историческата сграда в свои изявления пред медиите не крие намеренията си на мястото на някогашното знаково софийско кино да бъде изградена сграда, съчетаваща хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното му намерение е от 2003 г.

Съгласно Закона за културното наследство собствениците на недвижими културни ценности са задължени да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние. В противен случай ще бъдат наказани с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

Организацията „Спаси София“ обвини кмета на града Йорданка Фандъкова, която „за толкова години не направи нищо, за да спаси сградата“. „Според закона кметът лично отговаря за опазване на културното наследство! Къде са и главният архитект Здравков и подставеното за зам.-кмет по културата лице Боршош, които не принудиха собственика да опази сградата?“, питат от организацията в публикация във Facebook. И призовават Фандъкова да предприеме „най-драстични мерки спрямо собственика“ и да гарантира, че сградата ще бъде напълно възстановена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още