IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи

Преди връчването на проучвателния мандат Кирил Петков обяви, че четирите преговарящи партии ще бъдат представени пропорционално в коалицията

09:28 | 06.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани на изборите. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на „Продължаваме промяната” по време на започващите днес консултации при държавния глава преди връчването на първия проучвателен мандат, предаде БГНЕС.

"Двете служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната", заяви Радев и посочи, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, а президентската институция е отворена за диалог, както и да оказва подкрепа в рамките на правомощията ѝ.

"Осъзнахме, че е напълно неотложно да има правителство", обърна се към президента номинираният за министър-председател на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

"На България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство. Ние сме взели тази отговорност присърце и идеята е в най-близко време ще ви представим проектокабинет, базиран на коалиция от четири партии", каза още Петков.

Той припомни, че консултациите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за бъдеща коалиция бяха излъчвани пряко онлайн и проведени между 18 работни групи, всяка от които е очертала между 5 и 10 страници от мерки.

"С уважение към гласоподавателите на всяка от партиите избрахме принципа на пропорционалност, всяка партия да е представена в тази коалиция близко до техните гласове", коментира Петков, който обяви след победата на изборите, че ще се кандидатира за премиер.

Важно е за нас всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор, каза той.

По думите му разговорите до момента са минали в конструктивен тон както между лидерите, така и между експертите, а по обсъжданите политики в работните  групи имало над 90% съвпадение.

"Независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи, да си върнем българите обратно", каза Петков.

Днес президентът ще разговаря на "Дондуков" 2 последователно с представители на парламентарните групи на "Продължаваме Промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България".

На 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още