IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с болница "Лозенец", педиатрията и Кацаров се заплита

Лекари протестираха пред здравното министерство, а в знак на протест от Медицинския факултет на СУ спряха учебна дейност и стажове в болница "Лозенец"

15:46 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Напрежението около намерението на здравния министър Стойчо Кацаров за вливане на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на съществуващата детска болница "Проф. Иван Митев" в София ескалира в последните дни. Лекари от болница „Лозенец“ протестираха пред здравното министерство, а в знак на протест от Медицинския факултет на Софийския университет съобщиха, че прекратяват всякаква учебна дейност и стажове в болница "Лозенец".

Преди три дни здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че ще бъде изградена нова детска болница, като най-подходящото място за това е дворът на правителствената "Лозенец". Тъй като това ще отнеме поне 5 години, се предлага временно да се реорганизира правителствена болница и цялата дейност на сегашната педиатрия да се прехвърли там.

От вчера служебният здравен министър е предприел необходимите стъпки за вливане на дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на съществуващата детска болница "Проф. Иван Митев". Информацията е на БТА, потвърдена от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Протоколът за сливането на педиатрията и болница "Лозенец" е подписан, стана ясно снощи.

Днес лекари от болница "Лозенец" продължават с протестите си, недоволни от този развой на събитията. Първо, те изразиха недоволството си пред здравното министерство, а след това се преместиха пред Министерски съвет и пред президентството. Медиците смятат, че в сградата на бившата правителствена болница няма нито място, нито необходимата апаратура, нужна на педиатрията, и именно сливането би довело до разрушаване на две лечебни заведения.

От "Лозенец" се опасяват, че сливането ще доведе до огромни сътресения в двете болници.

"Това ще доведе не само до съсипването на "Лозенец", но и на детската болница. Това ще доведе и до огромен конфликт между два конкуриращи се медицински факултета", допълни доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".

"Това, което се вижда на пръв поглед, че болница "Лозенец" с цялата ѝ територия се поглъща от дружеството, което е университетска болница по педиатрия", каза доц. Радосвет Горнев, директор на УБ "Лозенец".

Междувременно в знак на протест от Медицинския факултет на Софийския университет съобщиха, че прекратяват всякаква учебна дейност и стажове в болница "Лозенец" заради решението за сливане на педиатрията с болница "Лозенец".

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" излезе с официална позиция. „С този акт на министъра на здравеопазването болница „Лозенец“ на практика престава да съществува“, се посочва в съобщение на сайта на университета. 

"Не виждам никакъв основателен аргумент на ръководството на болница "Лозенец" срещу сливането ѝ с детска болница", коментира пред журналисти в парламента днес Стойчо Кацаров по повод протеста на медиците от лечебното заведение.

"Имам кристални основания за това сливане, за да осигуря добри условия за лечение на болните деца. Правителството няма нужда от правителствена болница. Депутатите и министрите могат да се лекуват във всяко едно лечебно заведение и в крайна сметка тази тема, която се търкаля от 20 години, има своето решение", коментира министърът, цитиран от БТА.

Кацаров бе категоричен, че за него на първо място е интересът на болните деца, които от години наред се лекували в лоши условия и в болници, в които дори няма апарати за образна диагностика.

Кацаров посочи, че това, което са предприели дава възможност за развитие на болница "Лозенец". По думите му правителствена болница била в много тежко финансово състояние. "Сега излизат ръководителите на болницата и предявяват някакви претенции. Първо, това не е тяхна болница - те са наемни работници там. Второ, те така са я управлявали досега, че почти са я докарали до фалит. Болницата е завършила миналата година с 21 млн. лв. дългове. От началото на годината е натрупала още 18 млн. лв., към 30 септември - финансови резултати от минус 39 млн. лева", заяви Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още