IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Петров: Рокадите в тотализатора са политически

Ръководството на БСТ няма да подава оставка и ще бъде уволнено

13:48 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Никога Българският спортен тотализатор (БСТ) не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - това са общо 84,5 милиона лева. Това е почти цялата издръжка на Министерство на младежта и спорта, обяви по време на пресконференция изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров, цитиран от БГНЕС.

Очаква се днес Петров да бъде официално освободен от своя пост. Днес той се е срещнал и със спортния министър Радостин Василев, който му е обяснил, че смяната му е политическо решение, а не заради лоши резултати на тотализатора. 

Въпреки това по-рано днес пред журналисти Радостин Василев обясни, че не е доволен от финансовите резултати на тотото в последните години и обяви, че днес ще се премине към смяна на управата.

Следобед в 15 часа ще има нова среща с министъра, като ръководството на тотото трябва да бъде уволнено и няма да подава оставки. За разлика от преди обаче е взето решение да не се обжалва уволнението, съобщава Bulgaria ON AIR.

На пресконференцията днес Петров отчете, че печалбата на тотализатора за 2021 г. ще бъде 53 милиона лева - това е сумата от платените към спортното министерство средства плюс останалите средства след всички разходи - данъци, заплати и т.н., уточни той. 

За 2020 година печалбата е 38,5 милиона лева. „За предишните години има реализирани счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите, които са върху Министерството на младежта и спорта (ММС), пак се получава положителен резултат. Ако реално погледнем нещата като финансови параметри, тотото не е на загуба, загубата е била само счетоводна. Никога БСТ не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година“, каза Петров на извънредна пресконференция днес.

Той добави, че тотализаторът е обект на всякакви проверки от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Сметната палата, ДАНС.

Петров допълни, че няма представа кой ще бъде негов наследник на позицията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още