IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя, категоричен е държавният глава

12:15 | 22.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Българският държавен глава Румен Радев заяви, че ще отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта по време на церемонията по встъпването му в длъжност за втори мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова на церемония на площад „Свети Александър Невски“ в София.

„Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка, чакат ни още много изпитания“, каза Радев и подчерта, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. „В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя“, добави президентът. 

Според него първият мандат е минал в изтощителна борба, но хората са успели да подновят пакта на доверие, от който „черпим сили“.

„Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало“, изтъква Радев. „Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на парламента – възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции“, заяви още държавният глава.

По думите му народът се е произнесъл и „днес знаем около кои принципи градим единството си – тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България“.

„В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава“, категоричен е Радев. „Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим“, заяви още той. 

Според него не трябва да забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през вековете на историята. „Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово“, посочва президентът.

„Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред“, изтъкна Радев. „В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората“, посочи президентът.

Той заключи:

Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още