IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарникарите протестират с искане за повишаване на заплатите с 20%

Те настояват и за повече яснота около идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция

14:40 | 19.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пожарникари и спасители от синдикат „Огнеборец“ се събраха на протест по обед пред сградата на Министерския съвет в София.

Те направиха заявка за този протест още преди време и поискаха 20% увеличение на заплатите в МВР. От синдиката настояват за повече яснота при предстоящите реформи в МВР. Става въпрос най-вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция, пише БНР.

Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“, обобщи исканията им.

„Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 година по перо „Персонал“, за да могат възнагражденията да се увеличат с 20 процента. Искаме близо 100 милиона лева  допълнително да се отпуснат по перо „Капиталови разходи“ и третото ни искане да се възстанови социалният диалог в МВР, защото през последния месец и половина се създаде доста напрежение между моите колеги, специално в структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и дирекция 112, тъй като знаете, че има намерения двете структури да се извадят и да се обособят в отделна държавна агенция“.

Представители на синдикат „Огнеборец“ се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет. След като никой не ги прие, пожарникарите залепиха документа на входа на сградата. Протестиращите изразиха надежда другата седмица да се проведе среща с премиера Кирил Петков.

След протеста пожарникарите и спасителите започнаха шествие в центъра на София, като стигнаха до министерството на финансите, за да изразят и там недоволството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
БРАВО на аверите на боко пожарникаря!!!! Вай-после им стиска да избязат на протест. Боко беше на власт 12 годинии размахваше маркуча, но вероятно пожарникарите са тънели в благоденстние или нЕ СМЕЕХА да излязат, та чак сега се решиха. Дори преди години работеха повече по големите пожари през лятото. КАКВО СЕ СЛУЧВА???? Боко ли ги натири да протестират? Хайде да се закълнат, че не е така! И че боко няма пари в чекмеджето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още