IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нападението на Русия срещу Украйна прогони 10 млн. души

Според американския министър на отбраната Лойд Остин Русия умишлено се насочва към населени места, тъй като кампанията ѝ се бави заради украинската отбрана

07:25 | 21.03.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Нападението на Русия срещу Украйна е принудило повече от 10 млн. души да напуснат домовете си, съобщи ООН, а мащабите на хуманитарната катастрофа не дават признаци на облекчаване, тъй като Москва продължава атаката си с ракетни удари и артилерийски огън.

„Войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона души са избягали - или са разселени в страната, или са бежанци в чужбина", заяви в неделя върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Това означава, че почти една четвърт от населението на страната отпреди войната е било изселено.

По данни на ООН от началото на руската офанзива на 24 февруари Украйна са напуснали около 3,4 млн. души, предимно жени и деца, които са се отправили към Полша, а според ООН броят на бежанците може да достигне 4 млн. През последните дни потокът от хора е намалял, но все още надхвърля 50 000 бежанци на ден, показват последните данни на ООН.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви в неделя, че руските военни умишлено се насочват към населени места, тъй като кампанията на президента Владимир Путин е зациклила пред лицето на ефективната украинска отбрана и контраатака.  

„Той не успя да постигне целите, които иска да постигне, толкова бързо, колкото искаше да ги постигне", заяви Остин пред CBS News. „Това доведе до ефекта, че той премества силите си в населени места“.

В неделя руското министерство на отбраната даде срок до понеделник сутринта на защитниците на обсадения град Мариупол, където се отчитат едни от най-тежките цивилни жертви по време на войната, да се предадат и да позволят евакуацията на цивилното население.

„Призоваваме всички части на въоръжените сили на Украйна, батальоните на териториалната ѝ отбрана и чуждестранните наемници да прекратят военните си действия и да сложат оръжията си", заяви Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната към Министерството на отбраната, цитиран от „Интерфакс“.

Мизинцев заяви, че Киев трябва да отговори на предложението на Русия до 5 ч. московско време в понеделник. Описвайки представителите на град Мариупол като „одиозни бандити", той заяви, че те имат „исторически избор" да приемат инициативата на Русия, пояснява „РИА Новости“, официалната руска държавна информационна агенция.

„В противен случай военният трибунал, който ви очаква, е само малка част от това, което заслужавате", добавя той.

Улиците на столицата Киев са почти безлюдни, пише The Wall Street Journal. Някои представители на градската управа подозират, че повече от половината от жителите му са напуснали, макар че точният брой не е известен. Пешеходците и автомобилите до голяма степен са заменени от пътни блокади от бетонни плочи, купчини пръст и I-образни греди, заварени под странен ъгъл, за да се създадат танкови капани, които да възпрепятстват очакваната руска атака. Извозването на боклука от общината продължава, но из града често се срещат изоставени, разбити автомобили. След произшествие няма служби, които да отстранят останките.

Руското министерство на отбраната не показва признаци на отпускане, дори когато собствената му армия понася големи загуби. В неделя то съобщи, че силите му са изстреляли редица оръжия с далечен обсег по цели в Украйна, нанесли са удари по военна база в Житомирската област в страната, където според него се намират чуждестранни бойци, и са атакували голям брой военни обекти при полети с хеликоптери.

В неделя губернаторът на кримския град Севастопол съобщи, че заместник-началникът на Черноморския флот на Русия е бил убит при атаката срещу Мариупол - последният засега от редица високопоставени офицери, загинали при инвазията.

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че армията на страната му нанася тежки загуби на руските войски, но добави: „Добре знаем, че Русия разполага с бездънен човешки ресурс и много техника, ракети и бомби“.

Междувременно през тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън заминава за Европа за срещи със съюзници и партньори от НАТО, Г-7 и европейските държави, където се очаква да се обсъдят усилията за възпиране, хуманитарната помощ и кампанията за санкции срещу Русия. В неделя Белият дом съобщи, че Байдън няма да посети Украйна, ден след като бившият украински президент Петро Порошенко го покани в знак на солидарност.

В неделя папа Франциск осъди „насилствената агресия срещу Украйна... безсмислено клане, в което хаосът и жестокостите се повтарят всеки ден", и призова международната общност да сложи край на „тази отвратителна война". След като прочете обичайната обедна молитва Папата, говорейки от прозореца с изглед към площад „Свети Петър", продължи практиката си да не посочва Русия като агресор във войната, но подчерта ужасите, които инвазията е причинила на украинското население.

„Тази седмица ракети и бомби поразиха цивилни граждани, възрастни хора, деца и бременни майки", каза папата. „Много баби и дядовци, болни и бедни, разделени от семействата си, много деца и крехки хора са оставени да умрат под бомбите".

В Мариупол, където сраженията са достигнали до улиците, хуманитарната ситуация се влошава. Украински официални лица съобщиха, че художествено училище, в което са се подслонили около 400 души, е било бомбардирано от Русия, а хора са затрупани под развалините. Състоянието им не може да бъде определено.

Инцидентът се случва няколко дни след като беше бомбардиран театър в града. До петък спасителите бяха освободили 130 души от развалините, въпреки че 1300 души са останали в капан в мазето на театъра, заяви местен служител.

В неделя градският съвет на Мариупол заяви, че от началото на сраженията в града са загинали около 4000 цивилни. Той също така обвини руските сили, че насилствено са евакуирали част от жителите на града в Русия и на територията на Донецк и Луганск - проруските сепаратистки региони в Източна Украйна.

„На хората, които са насилствено транспортирани на руска територия, се отнемат украинските паспорти и им се дават документи, които нямат правна тежест и не се приемат в цивилизования свят", се казва в изявление на съвета, публикувано в Telegram в неделя.

Русия не е коментирала съобщенията за принудителна евакуация от Мариупол.

Мариупол е стратегическа цел за Москва, която се опитва да отвори сухопътен коридор към анексирания от Русия регион Крим и да промени темпото на продължаващата вече три седмици инвазия. През седмиците на бомбардировки и нападения украинците заявиха, че държат руските сили на разстояние от покрайнините на Мариупол, но това се промени в събота, съобщиха украински представители.

Превземането на Мариупол би било победа за Русия, която досега не е успяла да превземе нито един голям украински град от началото на инвазията си.

„Мариупол все още не е паднал", заяви американският генерал в оставка Дейвид Петреъс по CNN. „Той е без храна, гориво, вода, всичко, освен сърцето. Те все още се сражават много упорито. Това е първото място, където на руснаците се налага да водят безпощадни градски боеве, като се налага да преминават от сграда в сграда. При подобно начинание трябва да се прочисти всяка една стая. И те откриват, че това е много трудоемко за войниците и просто изяжда резервите и силите, с които разполагаш“.

Жителите на Мариупол претеглят рисковете от оставането в града под бомбардировки и бягството по улиците и през бойните линии.

Дима Швец, който е напуснал Мариупол миналата седмица заедно със съпругата си и 7-годишната си дъщеря, описва как е остъргвал снега от колите, за да го разтопи за питейна вода, и как е използвал колички от супермаркети, за да пренася мъртвите до набързо изкопани гробове.

Той каза, че е изгубил представа за броя на руските контролно-пропускателни пунктове, през които семейството е преминало по пътя от Мариупол до Бердянск, по Азовското крайбрежие на запад. Обикновено пътуването отнема 40 минути, а сега е продължило 15 часа. Руските войници накарали мъжете да свалят ризите си и проверявали телата им за татуировки, които биха ги идентифицирали като нацисти, казва той.

37-годишната Маша избягала със съпруга си, дъщеря си и котката си преди няколко дни, след като се крила седмици наред в мазето им в Мариупол. В приют в град Днепър тя получава обаждане от брат си, който остава в Мариупол. Тя го призовала да се опита да избяга въпреки риска да бъде застрелян или обстрелван.

„По-добре е да загубиш крака си, отколкото живота си", казала му тя.

Украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук заяви в неделя, че Русия и Украйна са се договорили за хуманитарен коридор за евакуация на жителите на Мариупол и за изпращане на помощи. Това е един от седемте хуманитарни коридора, договорени за неделя, каза тя. Тези коридори понякога трябваше да бъдат отлагани, след като бяха обстрелвани.

Зеленски заяви, че повече от 4000 жители на Мариупол са успели да избягат през такъв коридор в събота.

Междувременно украинският президент преустанови в неделя дейността на 11 политически партии, свързани с Русия, за които украинските власти отдавна смятат, че служат като фронтове на Кремъл. Москва се стреми да установи проруски лидери в районите, които е завладяла от началото на инвазията си.

Според украински официални лица лидерът на една от партиите, Виктор Медведчук, е избягал от дома си, където е бил под домашен арест в Киев дни след началото на руската инвазия миналия месец.

Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, осъди този ход и заяви, че действията на Зеленски са грешка, която разделя страната.

Отделно от това Олександър Камишин, ръководител на държавната железопътна компания на Украйна, заяви пред телевизионен канал, че вече няма железопътна връзка между неговата страна и Беларус. Камишин отказа да даде подробности как е била прекъсната линията, но благодари на беларуските железопътни оператори „за това, което правят".

Русия използва Беларус за плацдарм на нападението си срещу Украйна.

Също в неделя Зеленски направи обръщение към израелските законодатели, в което разкритикува отказа на страната да изпрати военна помощ и омаловажи израелските усилия за посредничество.

Израел има силни връзки както с Киев, така и с Москва и се опитва да остане неутрална страна, като действа като посредник. Израелският министър-председател Нафтали Бенет е разговарял няколко пъти с руските и украинските лидери и пътува до Москва и Берлин като част от посредническите си усилия.

„Искам да отбележа, че безразличието убива", каза Зеленски, който е евреин. „Можете да посредничите между държави, но не и между доброто и злото."

Правителството на Израел твърди, че се противопоставя на руската инвазия в Украйна, но може да предостави само хуманитарна помощ. То изгради полева болница в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Нямаше да има никакво "нападение" (журналята така и не разбраха, че говорим за НАСТЪПЛЕНИЕ), ако в ръцете на руското командване не беше попаднала заповедта за настъплението на укронацистите на ДЛНР, с последващо участие на "прогресивни сили", с цел завземането на Крим. Путин отдавна е казал "Когато пердахът е неизбежен, удряй първи". Е, удариха първи, само два дни преди укробандеробандите. И излязоха наяве престъпни действия на Империята на Злото - намеквам за военните биолаборатории, работещи върху създаването на биооръжия, чувствителни към расовата принадлежност на таргетираните жертви. И за това неизбежно ще има Трибунал. В 6 часа след войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 1 година
Оркестъра: tranquillamente
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да не би източника на тази "информация" за какво били казали житешите на Мариупол да е същия, като "ние няма да нападаме Украйна", " не сме ние в Крим", "не стреляме по граждански обекти и жилищни сгради", "всъщност ние никога не сме нападали Украйна", "не свалихме ние малайзийския самолет" и тн.? Жалки сте. Жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А великата и непобедима пиянска армия, дето фантазираше как до 2 седмици до Берлин щели да стигнат и после и Вашингтон да били превземали, не може 1 месец да влезе в Харков, който е на 40 км от границата, да не говорим за който и да било друг голям град. ***, само приказките им големи, дотътриха се със смешната си ламарина от 20ти век, която украинците разкостват на парчета с джавелини, нлоу и стингър, войниците им лапета, излъгани, бягащи и демотивирани, без годна или изобщо липсваща храна, щото генералчетата изпокрали квото могат, облечени в някакви зелени ватени чували, изглеждат точно като жалка пиянска армия от 20-ти век. До тях украинците изглеждат като модерни спецчасти. Цялата работа ви е такава, другари копейници, големи приказки и нищо насреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Кремълските мpъcници ще си платвт за всичко това, а това беше грешката на ботоксното жуже, която не само ще го изхвърли от власт, а ще върне и пPocия обратно в 90-те. Тотален игнор и бан, в комбинация с презрение от цял свят и мизерия, ами заслужиха си ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 1 година
Бежанците, които не се показват по българските телевизии и никога няма да ги видите в промитите новинарски емисии! Откъде пристигнахте? От Мариупол. Как успяхте да се измъкнете? Всички помагаха. Благодарим на руската армия. Огромни благодарности! Украйна ненавиждаме. Защо? Украинската армия не ви ли помагаше? Украинската армия стреляше по хората. Направо в къщите. Радвате ли се, че се измъкнахте? Разбира се, че се радваме. Огромни благодарности!От 26 февруари с децата сме в мазетата. 300 души живеехме в мазетата. И това се отнася само до един блок. Защо по-рано не се измъкнахте? Никой не ни позволяваше да излезем.Никакви хуманитарни коридори нямаше. Украйна не позволяваше. Бяхме изцяло блокирани.Идваха военни украинци и ни казваха в никакъв случай да не напускаме града, ако ни бъде предоставен коридор от Руската Федерация.Украинците искаха и занапред да се прикриват с нас. Това е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 1 година
Ето го нео-доктор менгеле. Това е шефа на мобилните военни болници.В прав ефир каза, че е дал указание да се кастрират всички мъже руснаци.Няма да пиша колко конвенции нарушава това нито дали е фашизъм или не.Искам да питам защо ние поддържаме този режим? Защо САЩ и НАТО го поддържат? Докога? >> https://afera.bg/%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%82%d0%be/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 1 година
Москаляку на гиляку (московците на въжето) взе да не е безплатно... Редно и тукашните да го схванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
Gocho
преди 1 година
Сами са си виновни Каквото търсиха си го намериха "хто не скаче той москаль" Сега спокойно може да вървят нах.у ,те си го знаят къде е това Прав им път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още