IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бутафорната изява на Путин

На космодрума „Восточний" Владимир Путин и Александър Лукашенко се опитаха да излъчват доверие

08:43 | 13.04.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин (вторият отляво), Лукашенко (до него вдясно) и Рогозин (вдясно) по време на събитието. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV</em></p>

Путин (вторият отляво), Лукашенко (до него вдясно) и Рогозин (вдясно) по време на събитието. Снимка:  EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

През този вторник в Русия беше отбелязан „Денят на космонавтиката". Това даде възможност за публична изява на президента Владимир Путин. Заедно със силния беларуски лидер Александър Лукашенко той посети космодрума „Восточний", който се строи от десетилетие и половина на фона на многобройни увеличения на разходите, случаи на корупция и забавяния - на около 8000 км източно от Москва.

Двамата мъже се разхождат наоколо, снимат се пред работници и космически ракети, а накрая дори се появяват заедно пред пресата. Напоследък от самия Путин не се чува почти нищо за хода на войната му срещу Украйна, която той нарича „специална военна операция".

Президентът, който почти всеки ден преди инвазията и в началото на войната произнасяше подстрекателски речи срещу Украйна и Запада, не се появяваше и на публични места. Предполагаемата среща със стюардеси в началото на март беше разобличена с убедителни аргументи като монтаж, а по време на честването на годишнината от анексирането на Крим в средата на март излъчването на държавната телевизия от московския стадион се провали в решителния момент - речта на Путин. Сега пътуването в космоса, атрибут на националната гордост от съветски времена, трябваше да стане повод за демонстрация на сила и увереност.

Путин защити войната в Украйна

За инсценировката на тези събития свидетелства мъж в бежово палто от космическата агенция „Роскосмос“, който се приближи до Путин пред камерите и сякаш спонтанно го увери в пълната подкрепа на местните работници за "специалната военна операция". Подкрепяйки други облечени в синьо работници, Путин използва този шаблон, за да повтори, че всички цели на операцията в Украйна ще бъдат постигнати „без съмнение". Целите са „напълно разбираеми и благородни", каза Путин.

В края на краищата още в началото на операцията той заяви, че най-важната ѝ цел е „да помогне на хората в Донбас". Путин повтори, че проруските „народни републики" трябва да бъдат признати за „държави", тъй като „киевските управници, подтиквани от Запада", не са искали да изпълнят споразуменията от Минск и е било „просто невъзможно" да се „толерира" повече „осемгодишният геноцид". Путин свива рамене.

Дори според самите „народни републики" през предишните години там са загинали малко хора в резултат на обстрел, особено в сравнение с ужасяващия брой жертви, които се регистрират ежедневно. Путин припомни на руснаците и други оправдания за войната: Украйна „за съжаление" е била превърната в "антируска зона за изява", а Западът е насърчавал „национализма и неонацизма" там. „Сблъсъкът с тези сили беше неизбежен за Русия", каза Путин, „те просто търсеха момента да атакуват“.

„Неонацизмът" се е превърнал в "за съжаление факт", каза Путин, като отново сви рамене, „в една доста голяма страна близо до нас". Той имаше предвид Украйна. Сега „помагаме на хората, спасяваме ги от нацистите, а от друга страна, предприемаме мерки за защита на сигурността на самата Русия", заяви Путин. „Очевидно е, че нямахме друг избор“.

Освен това той разпространява оптимизъм. „Ще изпълним лунната си програма", каза Путин пред работниците и попита ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин дали могат да я изпълнят.

Рогозин, чиято кариера не могат да забавят нито разкритията за корупция в областта на недвижимите имоти, нито снимките с неонацистки младежи, заяви, че това трябва да се направи. Путин сравни настоящите санкции с условията по време на изстрелването на първия спътник в космоса през 1957 г. и космическия полет на Юрий Гагарин през 1961 г.: тогава „санкциите бяха пълни" и имаше „пълна технологична изолация", но въпреки това бяха постигнати „такива грандиозни успехи", каза Путин. Разбира се, космическата програма ще продължи да се развива и днес, зададе тона държавният глава.

В този дух трябва да бъде и изявата на Лукашенко пред пресата. Заедно с Беларус „ще бъдат предотвратени всички опити за забавяне на развитието на нашите страни или за изкуственото им изолиране от световната икономика", заяви Путин. Например, беларуски строителни работници вече работят на „Восточний". „Можете да разчитате на беларусите", каза гостът. Имаме има обща родина, каза Лукашенко, визирайки Съветския съюз, дори ако сега живеем „в две републики".

Путин говори за фалшива бутафория в Буча

„Тук не се усещат санкциите", казва Лукашенко за Восточний. „Ще устоим, просто ни трябва малко време“. Запитан за "безпрецедентните санкции" и тяхното въздействие върху икономиката, той отново използва немската заемка за "блицкриг", който Западът се е опитал да предприеме срещу руската икономика, но който не е бил успешен - защото според Путин санкциите са щели да бъдат наложени независимо от войната, поради „русофобия". Той поставя войната в контекста на голямата геополитическа борба за прекратяване на „монополния свят".

„Равносметката от настоящите събития" е, че „САЩ са готови да се борят с Русия до последния украинец", каза той и нарече всички лидери на ЕС „пудели" на САЩ. В същото време Путин изтъкна перспективата за по-висока инфлация в държавите от ЕС. От друга страна, в Русия Путин виждал макроикономическа стабилност и "сплотяване" на населението, но призна проблеми в „логистиката". Всъщност санкциите срещу руските държавни банки, спирането на полетите със Запада и оттеглянето на контейнерни компании са тежко бреме за Русия. Обръщайки се към Запада, Лукашенко каза: „Ние им казваме: "Добре. Довиждане“. Той заяви, че компаниите в Беларус и Русия се обединяват, за да произвеждат полупроводници - необходими за високотехнологични продукти, но понастоящем обект на западни забрани за износ. „Ние ще ги настигнем и изпреварим", обеща Лукашенко, използвайки съветската формула.

Лукашенко обяснява масовите убийства в Буча край Киев, които станаха известни след изтеглянето на руските сили и се приписват на тях, със „специална психологическа операция" на „англичани". Путин говори за "фалшификат" в това отношение и призова руските медии да отразяват „обективно" „военната работа" в Украйна (в противен случай ще бъдат подложени на тежки санкции). Той благодари на руските „воини" за техния „героизъм и храброст", отново се впусна в исторически коментари за украинския национализъм и обяви, че военната операция, която „върви по план", ще продължи. Разговорите с Украйна нямало да притеснят Путин: Той обвини Киев, че се е отказал от обещанията, дадени в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Мноо як матриал.Искрено се забавлявах като го четох.Бойчо, пускайте повече такива,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Я ми тоз пък по-доле отде изскочи?Investornot?Як е ,слага импа в малкото си джобче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Императорът пак бълнува милия.Странен свят обитава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 25
Императорът
преди 1 година
Малкоо загинали в Донбас? Само ДЕЦАТА убити от укpoпите са над 500 !!! Айде стига вече с лъжите ви. Жалки сте. Хората си празнуват Денят на космонавтиката, защото имат това право. Пълчищата на тия, с които и сега Русия се бори, сринаха СССР, които платиха с 22 милиона жертви. След войната Русия бе полугладна, разрушена, боса. Само след 16 години същата Русия изпрати човек в космоса. Това - за тия, дето сега пророкуват, че след "великите санкции наложени от цял свят" (реално от 20% от него) Русия щала да се разпадне, да се върне в каменната ера, да бъде елиминирана като световна сила. Сънувайте си дрОгаре, сънувайте си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 9
GiRo
преди 1 година
Ех, жужи, жужи, искаше величие ... но историята ще те нареди до Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
earth1225
преди 1 година
Сигурно е било като на изложение на Стар Трек.Една добра идея, останалото картон и лампички.Само че тук липсва добрата идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
earth1225
преди 1 година
Сигурно е било като на изложение на Стар Трек.Една добра идея, останалото картон и лампички.Само че тук липсва добрата идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Ти си поредния комунист ! Знам много добре кои са твоите повели. Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ.Не се срамувай,че си родоотстъпникМълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
igigov
преди 1 година
Абе, другаре с 2 мозъчни клетки, забрави ли колко години СеСеСеРе и НРБ се изчистваха от фашисти и си бяха самодостатъчни? Щом ти е толкова къса паметта, провери в учебниците напр. какво пише. Единственото което Путтлер ще изчисти е - умните и мислещи руснаци от Проссийка. Ще си остане с войнолюбивите любители на одеколон и препарати за вана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
На неонацист като путин никой не се моли- особено пък- български адвокат, понял... Аре- бегай да си провеждаш пропутиновата пропаганда другаде- тук сме мислещи хора със сериозни професии, а не проруски трооолове....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още