IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: В България усещаме по-осезаемо инфлацията, защото сме бедни

Гуверньорът на БНБ не трябва да е политическа номинация, а такава с широка обществена подкрепа, казва вицепремиерът и финансов министър

19:37 | 15.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Асен Василев по време на учредяването на &quot;Продължаваме промяната&quot;. <em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Асен Василев по време на учредяването на "Продължаваме промяната". Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Инфлация има навсякъде в Европа, тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. В България тя се усеща по-бързо, защото страната е доста по-бедна, а частта „храни“ в потребителската кошница е доста по-голяма. Това мнение изказа пред БГНЕС финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

„Тоест, при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока“, каза Василев.

Той коментира и излезлия днес доклад на Международния валутен фонд (МВФ) с думите, че „той е изключително балансиран“. „Те казват, че трябва да има по-социална политика. В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведи с оглед на социалната криза, породена от войната в Украйна. Данъчните ставки до края на годината са ясни“, каза министърът на финансите.

Той повтори позицията си, че да има много на брой ставки води по загуба на данъци. „По-добре е да има директно подпомагане там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита“, каза още Василев.  

По думите му до седмица-две кабинетът ще може да формулира балансиран антикризисен пакет, който да помогне на гражданите да поемат глътка въздух.

„Ние сме единствената държава, която от юли миналата година не е повишавала цените на електроенергията“, отбеляза Василев и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна за разлика от съседна Гърция, например.

Според него не трябва да се допуска инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито очаквания има.

„Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните“, каза още вицепремиерът.

В същото време той уточни, че в момента ускоряването на цените е много по-малко от това, което бе през февруари, особено март. „А и през декември никой не очакваше война“,  отговори Василев в отговор на въпрос на БГНЕС за 20-процентния ръст на цените в магазините.

Той коментира и избора на управител на Българската народна банка (БНБ), пояснявайки, че след проваления днес избор на впоследствие единствения кандидат за поста Любомир Каримански едно евентуално ново предложение трябва да премине през Коалиционния съвет и да е общо за коалицията. „Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение“, каза още Асен Василев.

По-рано днес по време на интервю за bTV Василев поясни, че гуверньорът на БНБ не трябва да е политическа номинация, а такава с широка обществена подкрепа, около която да се обедини цялата коалиция.

Василев е в Пловдив за учредяването на „Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, а премиерът Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, национален съвет и общо събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Когато някой казва че българите "сме бедни" значи включва и себе си в групата. Правилното е "сте бедни". Заглавието трябва да се редактира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Ей защо, Каскетиньо вече не го споменават даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Ей защо, Каскетиньо вече не го споменават даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
ТОА вече си заработи за панделата. Стига да има нормален "каскет" и работата му е спукана - национално предателство не му мърда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Това да си беден е БОЖИЯ благословия! Питате ли ме мен, дето се чудя какво да правя с милиардите си?! Да ги ям ли, да ги инвестирам ли?! И ако ги инвестирам в кои политици да е?! Че и на тях комисиона им се вдигна, а ги мързи да слугуват и шкембетата им пораснаха и трудно се навеждат. Рахат сте си вие! Завиждам ви!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 20
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ти специално си беден, защото си необразован, некадърен и мързелив. И си мислиш, че ЕС ти е виновен,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
що сме бедни бе ...?! щото не работи Белене , затуй ... ако иван йорданов костов и цялата банда след него бяха настанени по задълго там , вас изобщо нямаше да ви има тука кокорчо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
petrg5s
преди 1 година
Инфлацията я усещаме именно заради теб и Кирчо Измамника ...но *** матрял ,се ще яде ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още