Икономика и политика

Правителството работи по план за намаляване на цената на тока с 5%

17.06.2013 14:08 | препоръчай (0)

Системата е пред срив и ако не бъдат направени отстъпки - всички ще потънем, смята енергийният министър Драгомир Стойнев

Щом министър-председателят е казал, че е възможно, значи се работи по вариант за намаляване на цената на тока с 5%, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на официалната церемония по първа копка на икономическата зона „Божурище“, пише БТА.

Стойнев не даде повече подробности за това откъде може да дойде това намаление, но допълни, че всичко е в ръцете на независимия регулатор – Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Стойнев коментира още, че не е нормално блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ „едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия“, допълва агенция „Фокус“.

Още по темата
„Оттук нататък, докато аз съм министър на икономиката и на енергетиката, е необходимо да има сметки – такива, които отговарят на истината, които са достъпни за българските граждани и, разбира се, най-вече тази скъпа електроенергия е възможно да бъде изнасяна. Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия“, заяви категорично той.

Що се отнася до преразглеждането на дългосрочните договори Стойнев заяви, че не може за няколко дни да бъдат променени, защото това ще наруши бизнес климата в страната.

Той обаче потвърди, че вече са водени разговори с производителите за необходимостта по думите му „да направят крачка назад евентуално след това всички да направим три крачки напред, защото системата е пред срив – или ще се направят нужните отстъпки, или всички потъваме“, допълни още той.