На фокус

Орешарски: Арбитражът за АЕЦ "Белене" продължава да ме притеснява

13.09.2013 12:58 | препоръчай (0)

За подновяването на проекта премиерът не даде конкретен отговор каква е позицията на правителството

Надявам се на благоприятен резултат от делото в арбитражния съд по АЕЦ "Белене", но продължавам да се притеснявам, заяви премиерът Пламен Орешарски във времето за парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Министър-председателят отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев защо в свое участие в национална медия на 30 май тази година Орешарски е посочил сумата от 2,4 млрд. евро като иск на "Росатом", който с голяма степен на достоверност ще бъде спечелен.

„Сумата, която съм споменал по нациоанална медия, е само ориентировъчна и беше за наследените ангажименти и задължения“, посочи в отговор Орешарски.

Още по темата

Премиерът изрази надежда, че адвокатите на страната ни ще направят всичко възможно да намалят щетите от иска на "Росатом" заради спирането на проекта. Изходът от делото в арбитражния съд не е обект на коментар в пленарна зала, добави той. „Убеден съм, че адвокатите, наети от българска страна по делото за АЕЦ "Белене", ще направят всичко възможно да минимизират щетите, а дай боже да няма и никакви щети“, каза Орешарски.

„Въпреки това, докато не видя финалния резултат, аз ще продължа да се притеснявам и това не е въпрос на оценка на шансове, а е в резултат на самия факт, че има открит висящ въпрос“, добави премиерът.

Не бива да се коментират в медиите дори ориентировъчни суми, защото това би повлияло върху решението на арбитража, подчерта в реплика Добрев.

По темата за подновяването на проекта АЕЦ "Белене" министър-председателят не даде отговор на въпроса каква е позицията на правителството. „Многократно съм разговарял не само по този въпрос, но и по други важни въпроси и с двете парламентарни групи. В резултат на тези разговори имаме програма, която ще бъде представена на вашето внимание другата седмица“, коментира Орешарски.