Икономика и политика

Мартин Владимиров: Русия спекулира с "Турски поток" заради рецесията

16.01.2015 11:21 | препоръчай (0)

Междувременно Москва ще диверсифицира износа си на газ към Китай, твърди енергийният консултант от Центъра за изследване на демокрацията

Заявката от Русия, че ще се строи газопроводът „Турски поток“, не е насочена толкова към Европа, САЩ или България, а към руснаците. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air енергийният консултант Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

„Имаме започваща рецесия в Русия. Рублата се е обезценила. Трябва да се вдъхне някакъв кураж на хората, защото те се опасяват, че бедността отново ще ги застигне. В такъв момент помпането на мускули и вдъхването на свежи дози национализъм действат идеално“, заяви експертът. 

Още по темата

Той смята, че от техническа и пазарна гледна точка този проект, както и идеята за хъб на турско-гръцката граница нямат логика. „Алексей Милер и ЕС го знаят. В Европа имаме големи разпределителни центрове там, където има търсене и голяма индустрия, която да поеме количествата газ. В Гърция няма такова търсене на синьо гориво, българският пазар е малък, а потенциалният пазар на Италия е диверсифициран“, заяви Мартин Владимиров.

Според него дори да бъде построен, „Турски поток“ трудно ще замени транзита през Украйна, който по думите му е с обем около 90 млрд. куб. м.

"Има клаузи при дългосрочните договори между от ЕС и Русия, които важат до към 2030 г. Те включват гаранции за маршрута на доставките. Така руската страна не може да заяви пред ЕС да построи нова инфраструктура, за да получава газ, който да е договорен от преди 20 г. за следващите примерно 40 г.", обясни Владимиров. Той допълни, че ако „Газпром“ наруши този договор, всеки клиент може да съди компанията в арбитражните съдилища.

„Милер и Путин може да твърдят още година-две, че ще строят „Турски поток“, а след като се успокои геополитическата ситуация да кажат, че всъщност ще продължат с транзита през Украйна. Там е изградена инфраструктурата и себестойността на транзита е най-ниска. Русия в момента няма пари да изгради такъв голям мащабен проект, особено ако иска да диверсифицира износа си към Китай и Азия. Тя е заложила инвестиционна програма от 100 млрд. долара за следващите 10 години, за да разработи сибирските находища“, обясни експертът.

В крайна сметка той определи заявките за „Турски поток“ като отвличане на вниманието, а в същото време през следващите години Москва ще се опита за отвори коридор към Китай и така ще има действително диверсифициран експорт.

Запитан какво би могла да направи Европа междувременно той посочи, че на първо място Старият континент трябва да свърже газовите системи, за да се преразпределят количествата при излишъци и недостиг. От друга страна, може да се увеличи вносът на втечнен газ, тъй като през следващите 5 – 6 години се очакват нови доставчици, които ще предлагат количества около 80 – 100 млрд. куб. м.

Във връзка с посещението на Джон Кери в София той коментира, че е имало „побутване“ на българското правителство в посока енергийна диверсификация специално заради интерконекторната връзка с Гърция.

„Важно е на този етап да изоставим идеята за проекта "Южен поток" и вниманието да се насочи към по-важните газови проекти, към енергийната ефективност в страната и финансовото състояние на енергийните ни дружества. Ако имаме стабилна енергийна система и диверсифициран енергиен пазар, винаги можем да преговаряме с Русия“, каза той.

гледано: 2525   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air