Новини и анализи

К. Колчев: През 2016 г. ще видим нови листвания на борсата и повишен интерес

от Екип на Investor.bg | 08.01.2016 21:02 | препоръчай (0)

Приватизацията на БФБ е предпоставка за увеличаване на ликвидността, смята експертът

К. Колчев: През 2016 г. ще видим нови листвания на борсата и повишен интерес

Снимка: Елана Финансов Холдинг

2016 г. ще бъде преломна за нашата борса и ще видим както нови листвания, така и повишен интерес от инвеститорите, а и ръстове на пазара. Това прогнозира пред сп. Forbes Камен Колчев, главен изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг, цитиран на сайта на компанията.

Той смята, че приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) и то задължително в пакет с Централния депозитар е предпоставка за увеличаване на ликвидността, а оттам и за повишаване на индексите на капиталовия пазар. „Много е важно БФБ да бъде приватизирана, тъй като нашият капиталов пазар е малък и има нужда от интегриране с големите пазари, а това става чрез голям борсов играч, каквото е и изискването към евентуалните купувачи“, коментира той. 

Още по темата

И препоръчва листването на борсата на миноритарни дялове в големите държавни инфраструктурни компании, както и енергийните. Те ще получат свеж ресурс, а публичността ще принуди тези компании да се управляват по прозрачен и нормален начин. Такова листване ще привлече вниманието на чуждестранни инвеститори и ще донесе свеж ресурс и за останалите български компании, допълва Камен Колчев.

Той коментира, че като цяло е оптимист за развитието на капиталовия пазар, тъй като очаква през 2016 г. още няколко първични публични предлагания, както вече „повлече крак" успешното IPO на „Сирма Груп Холдинг". Това ще доведе до повишаване на интереса и от други компании, а инвеститорите ще се радват на нови качествени емитенти на пазара.

„Аз съм умерен оптимист по отношение на развитието на българската икономика през 2016 г.“, казва Камен Колчев и прогнозира 2-3% ръст. Глобалната икономика по думите му е в положителен стадий, така че предпоставките България да се развива добре са налични.

Според него вече сме свикнали да връзваме бюджета с дефицит, а той може да е балансиран. „Свикнахме с това, че няма пари за развитие и инвестиции, а единствените пари, които се инвестират в икономиката, това са от еврофондовете. А това не трябва да е така“, допълва той и припомня, че не са се случили ключови реформи в здравеопазването, в съдебната система, и с малки изключения и в енергетиката.

Камен Колчев коментира още, че политиката на централните банки ще продължи да бъде основен фактор при избора на инвестиции през 2016 г.

„От една страна, очакваното повишение на лихвите от Федералния резерв в САЩ би следвало да натисне цените на американските акции надолу, но всъщност пазарът вече изконсумира и отчете това действие, така че по-скоро няма да видим спадове. От американските акции интересни за инвестиция стават книжата на големите банки“, смята той.

„Този сектор оздравя след кризата и едно повишение на лихвите ще му донесе само печалби. Интересни за инвестиция догодина са европейските акции. На този пазар можем да очакваме ръстове, защото евтиното евро вследствие на политиката на ЕЦБ ще даде преднина на компаниите износители и те ще покажат добри финансови резултати“, казва Колчев.

Той очаква петролът да се задържи на ниски нива. Според него си струва да се погледнат акциите на петролните гиганти, защото ще бъдат на нива за покупка, а при тях има и годишни дивиденти.

Що се отнася до златото, експертът казва, че цената ще зависи в голяма степен от търсенето в Китай, което сериозно спадна заради икономическите и финансови проблеми там. Възстановяването в Азия ще доведе до ръст на покупките на злато и до плавно покачване през 2016 г.

Но повишаването на лихвите от Федералния резерв и скъпият долар ще натискат цената надолу в близките няколко месеца. За да е отново интересна инвестиция, ще трябва да видим завръщане на инфлацията, прогнозира той.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.