Бюджет и финанси

Финансирането на малките и средните фирми ще съживи икономиката

от Веселина Василева | 20.10.2016 19:08 | препоръчай (0)

Излизането на държавни компании на борсата в следващите години, прогнозираха експерти по време на Клуб Investor

Финансирането на малките и средните фирми ще съживи икономиката

Снимка: Клуб Investor

Финансирането на малки и средни фирми в България е огромна ниша, която ще даде тласък на цялата икономика. Около това се обединиха участниците в дискусията на тема финансов мениджмънт, организирана от Клуб Investor. Една от причините в трудностите, които българските фирми срещат при набирането на капитал е че те са скоро регистрирани и всички са от "първо поколение".

"От тази гледна точка българският бизнес няма достатъчно капитал и активи. Когато активите са малко, възможността да се финансират от пазара също е малка", каза Камен Колчев, главен изпълнителен директор на Елана Финансов холдинг.

По думите му в България капиталовият пазар започва все повече да работи като начин за набиране на средства и се появяват все повече фондове за стартиращи бизнеси.

"Виждаме как от няколко години се появяват различни фондове, които са много важни за инфраструктурата на финансиране за българската система. Те разнообразиха пазара и създадоха възможност да се финансират идеи, а бизнесът стартира именно оттам", обясни Колчев.

Неговото мнение споделя и Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Консултации по сделки" в EY. Според нея тези фондове са запълнили пазарна ниша на старт-ъп бизнеса в България.

От години при сливания и придобивания на българския пазар и купувачите и продавачите са местни инвеститори. Причината е че компаниите са малки. Рядко има интерес т чужбина, освен ако компанията няма клиенти извън страната. Това най-често се случва в ИТ сектора, поясни тя.

Колчев допълни, че проблемът е, че българските фирми са много малки - сравнително големите фирми са много малки в световен мащаб, по-големите са държавни. "За съжаление ние нямаме традиции. Едно от следващите предизвикателства на финансовия пазар е да запазим малките фирми", каза той.

Финансирането именно на малките компании ще отпуши пазара през следващата година. Капиталовият пазар е един достъпен вариант за инвестиции и за малки, и за големи компании. По думите на Колчев в България настъпва моментът, в който капиталивият пазар започва да се възприема като средство за финансиране на компаниите.

"Безспорно с ентусиазма на няколко фирми пазар не може да се направи", заяви той и допълни, че в последно време държавата започва да разбира предимствата на капиталовия пазар.

От своя страна Диана Николаева открои доверието между участниците на финансовия пазар като съществено важна част за развитието на българските фирми. "Ако забелязвате, най-успешните IPO-та са тези, при които има най-голяма комуникация", каза тя.

Според Ивелин Камбуров, финансов директор на "Кредисимо", капиталовият пазар може да подкрепи доверието, тъй като прави компаниите дисциплинирани и открити. По думите му доверието, което се изгражда, е ключова стъпка за работещ капиталов пазар.

"Отново стигаме до липсата на опит и традиции на българските компании в корпоративното управление. Голяма част от нашия бизнес не знае как да покаже какво прави. Корпоративното управление и прозрачността са много важни, когато една компания търси финансиране. От гледна точка на това капиталовият пазар е полезен, защото дисциплинира", обясни и Камен Колчев.

Доколко български компании се възползват от проектно финансиране?

"В България проектно финансиране на практика няма. Тук отново опираме до финансирането на малките фирми, защото за големите това не е проблем", заяви Камен Колчев. От друга страна, по мнението на Николаева, много често проектното финансиране е свързано с инфраструктурата. По нейни думи Законът за публично-частното партньорство ще отпуши проектното финансиране.

"Когато инвеститорите оценяват една инвестиция в България, освен данъчната система, те си задават въпроси за инфраструктурата и работната ръка. Много се надявам проектното финансиране чрез публично-частно партньорство да тръгне. Сега е идеален момент, защото банките са много ликвидни", поясни тя.

До каква степен вътрешният пазар има потенциала да развие икономиката

"Това, което не е развито у нас, е онлайн предлагането на финансови услуги", смята Ивелин Камбуров. Пазарът на финансови услуги е огромен и недоразвит, допълни Камен Колчев.

"В момента в България виждаме класическо банково кредитиране и небанково кредитиране. Липсват всякакви инструменти за финансиране на малък и среден бизнес, който е основна част от икономиката", каза още той.
В това отношение ролята на капиталовия пазар не трябва да се подценява. Според Камен Колчев в следващите години ще видим IPO-та на държавни компании, което ще съживи пазара, както се случи с БТК.

"В следващите 1-2 години очаквам вълна от интерес към пазара, както и облекчаване на условията за компаниите", каза той.

Според него една от промените, която се обсъжда, е премахването на проспектите за малки и средни предприятия. Колчев посочи, че това означава, че "пазарите се обръщат към малките компании".

гледано: 371   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Партньори на Клуб Investor са Sirma BC, Елана, EY, Konica Minolta. Институционален партньор е Industrial Holding Bulgaria и SeeNews.