Начало

За колко време се изплащат инвестициите в дигитализация?

от Петя Стоянова | 20.10.2016 21:31 | препоръчай (0)

Базираните в облак решения са подходящи за българските малки и средни предприятия, коментираха експерти на форум на Клуб Investor

За колко време се изплащат инвестициите в дигитализация?

Снимка: Investor.bg

Около 20% от времето си губят служителите в търсене на документи. Бизнесът и мениджмънтът не са подготвени и имат нужда някой да ги преведе през дигитализацията, която настъпва във всички процеси в организацията на фирмата. Това коментира Елена Дречева, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“ по време на дискусията на Клуб Investor „Финансов мениджмънт“.

Има модели, които да изчислят разходите за труд и работна заплата и всяка отделна компания може да пресметне загубеното време в търсене на информация и да прецени дали една инвестиция в дигитализация е рентабилна, заяви Елена Дречева.

Между 9 и 24 месеца са необходими, за да бъде изплатена една инвестиция в дигитализация, изчисли тя.
Целта на дигитализацията е  бизнесът да стане по-конкурентоспособен и клиентски ориентиран, препоръча Цветомир Досков, изпълнителен директор на „Сирма Бизнес Консултинг“.

При сегашното състояние на бизнеса все още са малко компаниите, които могат да си позволят дигитално планиране. IT инвестициите трябва да се планират за 2 – 3 години, да има повече гъвгавост заради промените и да се използват облачни услуги и IT интеграция, препоръча Делян Лилов, изпълнителен директор на „Мусала Софт“.

Базираните в облак решения са най-подходящи за българския пазар, особено за малкия и средния бизнес, тъй като за тях не е необходима много голяма инвестиция, подчерта той.

Според него учениците задължително трябва да имат дигитална култура и новите технологии да бъдат използвани в образованието. 

Още по темата

Делян Лилов посочи още като предизвикателство дигитализацията на административните услуги и въвеждането на електронно правителство.

Цветомир Досков е на мнение, че българската администрация изостава от процесите на дигитализация и продължава с формата „хартия, подпис и печат“.

Държавните институции изостават драматично с електронизацията, работят по различни технологии, а служителите не могат да се справят, защото за IT специалисти са назначени стажанти и хора на пенсионна възраст, каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Той попита риторично как ще се въведе до 2018 г. европейската директива, която изисква въвеждането на система с криптирани данни, неуязвима на хакерски атаки. По думите му, ако директивата не бъде приложена, санкцията е 500 хил. евро на институция за всеки установен случай на злоупотреба с данни.

Холандия и Италия вече прилагат тази директива, но в България според него въпросът не се придвижва.

Проблемът е, че обикновено бизнесът планира само за година напред, коментира още Спас Иванов. Според него планирането при дигитализацията трябва е с хоризонт 5 – 6 години.

Той припомни информацията, че български фирми са платили 2 млн. лв. след кибератаки, за да си върнат загубената информацията. Компаниите могат да спестят пари, ако имат надеждни решения за сигурност, посъветва той.

Експертът даде пример със случаи на уволнени  IT специалисти, които могат например да изтрият базата данни на фирмата.

Партньори на Клуб Investor са Sirma BC, Елана, EY, Konica Minolta. Институционални партньори са Industrial Holding Bulgaria и SeeNews.

гледано: 4257   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа