Bloomberg TV

Ще успее ли новата пътна карта за развитие да съживи капиталовия пазар?

от Веселина Василева | 23.11.2016 13:05 | препоръчай (0)

Сред основните цели са повишаване на ликвидността чрез листването на водещи големи компании на пазара и подпомагане на малкия и среден бизнес

Ще успее ли новата пътна карта за развитие да съживи капиталовия пазар?

На снимката: Владимир Савов, Камен Колчев, Мирослав Маринов, Васил Големански

Кои са основните неща, които залягат в стратегията за развитие на капиталовия пазар, колко изпълними са те в заложените срокове и ще успят ли да събудят интереса на инвеститорите? Това са част от темите, които обсъдиха участниците в панела Investor Day на петата годишна конференция Investor FINANCE Forum.

По време на дискусията участниците обсъдиха подробно пътната карта за развитие на капиталовия пазар в България, ден след като Съветът за развитие на капиталовия пазар одобри стратегия за неговото съживяване.

Според Камен Колчев, главен изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг, самият факт, че има такава стратегия е положителна стъпка и може да раздвижи обемите на борсата, дори и нито една от мерките да не бъде изпълнена.

По думите му основните неща, които залягат в стратегията, са две – повишаване на ликвидността чрез листването на водещи големи компании на пазара и подпомагане на малкия и среден бизнес.

Васил Големански, изпълнителен директор и зам. председател на УС на Българската фондова борса (БФБ), определи диалогът като изключително конструктивен и изрази надежда за по-добро бъдеще за пазара.

По думите му институциите, които ще трябва да поемат по-голяма част от тежестта на стратегията, са Централен депозитар, Комисия за финансов надзор (КФН) и  Българската фондова борса (БФБ).

Според участниците растежът на пазара е в пряка връзка с икономическия под на страната. Въпреки това според Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК „Доверие“, България трябва да работи много, за да достигне развитите държави. „В България тази връзка се изгражда за първи път, така че потенциалът за растеж е огромен:, смята Маринов.

Позитивизъм за въздействието на мерките върху цялата дейност на пазара изрази и Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Савов поясни, че трябва да се свърши много работа, за да сработи тази стратегия. Той изрази надежда за промяна, „особено откакто КФН има нов председател“. По думите му комисията са решени да отстранят доста от тези дефекти, като до няколко месеца ще има резултати.  

Дискусията на участниците може да видите във видеото

гледано: 2050   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.