Азия

Путин и Си се обединиха в единен фронт срещу протекционизма

12.09.2018 21:03 | препоръчай (0)

По думите на руския държавен глава нарастващата световна тенденция за протекционизъм и търговски бариери е особено предизвикателство за азиатските икономики

Путин и Си се обединиха в единен фронт срещу протекционизма

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и неговият китайски колега Си Дзинпин отправиха сходни критики срещу протекционистките мерки в световен мащаб, които се оказват особено предизвикателство за азиатските държави.

По думите на руския държавен глава нарастващата световна тенденция за протекционизъм и търговски бариери е особено предизвикателство за азиатските икономики.

„Световната икономика все по-често се сблъсква с остри форми на протекционизъм“, заяви той по време на Източния икономически форум, който тази година се провежда в руския град Владивосток.

Още по темата

По думите на президента по този начин се подкопават основните принципи на търговията, конкуренцията и икономическата изгода, превръщайки се в „заложници на идеологически подходи“.

Путин също така подчерта, че това е сериозно предизвикателство и за цялата глобална икономическа система, но особено за „динамичния растеж“ на азиатско-тихоокеанския регион.

На свой ред китайският президент посочи, че протекционизмът и едностранните действия се появяват в световната политика, вследствие на което страните от Североизточна Азия трябва да работят заедно, за да се противопоставят на тази тенденция.

„Случват се дълбоки и сложни промени в международното положение – политиката на сила, едностранния подход и протекционизма подават глава“, заяви Си по време на форума.

В него участие взе и японският премиер Шиндзо Абе. По време на една от конференциите в рамките на събитието руският президент предложи на министър-председателя двете държави да се постараят до края на годината да решат спорния си въпрос за контрола върху няколко тихоокеански острова, който все още спъва двустранните им икономически отношения.

„Нека сключим мирно споразумение преди края на тази година без никакви предварителни условия“, предложи Путин. Абе не даде отговор в рамките на конференцията.

Конфликтът за островите между Москва и Токио датира от Втората световна война.

За Япония е от особена важност да си възвърне контрола върху островите, така че би било малко вероятно страната да се съгласи на сделка без да получи предварителни гаранции от Русия.