IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки вече чертаят преместването на операции извън Великобритания

Правото на свободно осъществяване на дейност в ЕС може да се превърне в нужда от сдобиване с лиценз

14:45 | 27.06.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Канари Уорф, финансовото сърце на Лондон.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Канари Уорф, финансовото сърце на Лондон. Снимка: архив, Ройтерс

Някои банки вече започнаха да предприемат действия по преместване на операциите извън Великобритания, но голяма част от техните служители ще трябва да почакат няколко месеца, за да разберат колко хиляди от тях ще бъдат помолени да отидат в други горещи финансови точки като Франкфурт, Париж и Дъблин, пише Financial Times.

Инвестиционни банки, които дариха значителни средства за кампанията по оставане на Острова в Европейския съюз (ЕС), реагираха незабавно на резултатите от референдума, като някои от най-големите институции в Лондон вече се обръщат към регулаторите, за да си набавят лицензи, и правят списъци с директорите, които ще се местят.

Големите американски банки - JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley — имат големи по обем операции, които осигуряват препитанието на десетки хиляди във Великобритания. В исторически план те основаха регулирания си бизнес във Великобритания и след това използваха своя европейски паспорт, за да осъществяват дейност в останалата част на 28-членния блок.

Но адвокати предупреждават, че след Brexit те най-вероятно ще се нуждаят от нов правен дом. Ето защо те се готвят да преместят поне част от работата си в градове като Франкфурт, Париж и Дъблин.

Британските банки преосмислят какво да правят с клиентите, които търгуват европейски ценни книжа, за разлика от британски, защото мнозина анализатори допускат, че клирингът на тези продукти ще се премести на континента.

Преди вота от HSBC заявиха, че могат да преместят до 1000 души в Париж в случай на Brexit. Но тъй като банката вече има офис в Париж, може да отложи всяко решение за момента точно преди излизането на Великобритания да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
провокации идват само от *** и незаконния ти баща ***... провокации само в *** ви милитаристични кратуни, само война и да поробвате можете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Като се "слегне" праха от "брексита", предстоят още по интересни политически събития. Този път главните герои ще са Франция и Германия. Независимо от съвместните декларации напреженията между тях са ОГРОМНИ! Ще стане ясно кое е правило Русия толкова търпелива към провокациите идващи от Европа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Та ...както писах, францизите си имат план отдаааавна за "сити" конкурентно на Лондонското! Тази идея да изместят англичаните не е от вчера ! :))==="Преди вота от HSBC заявиха, че могат да преместят до 1000 души в Париж в случай на Brexit. Но тъй като банката вече има офис в Париж, може да отложи всяко решение за момента точно преди излизането на Великобритания да влезе в сила."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Девалвацията на паунда ще доубие европейския износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
крас
преди 7 години
ПРИЯТЕЛ,ЕС е тотално сбъркан ФИНАНСОВ модел на управление.Хеликоптерните пари се раздават за разни ПРОЕКТИ, ПРОГРАМИ и други подобни безумия, водещи само до едно - КОРУПЦИЯ , ГРАБЕЖ и СЪЗДАВАНЕ НА ОГРОМНИ ПАСИВИ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА!!Фирмите спечелили "ПРОЕКТИТЕ" са в повечето случаи НЕМСКИ като наетите от тях ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ ги осъществяват на цена с десетки пъти по ниска от ТЪРГОВАТА!!КАКВА ИЗМАМА, КАКЪВ ГРАБЕЖ на колониалните държави каквато е нашата!!На това му се казва износ на капитали от слаборазвити колониални държави.ДОКОГА ТАКА ЩЕ НИ ГЪБАРЯТ ФРИЦОВЕ , ФРАНКИ И ДРУГА *** БЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 7 години
СВИЛЕНЕ,Случващото се е в резултат на решението на Световен банков регулатор, който прие твърд подход спрямо банковия ливъридж?На 26 юни от Базелския комитет за банков надзор обявиха, че в изчисляването на коефициента на ливъридж ще влизат брутните позиции в деривати и задбалансовите активи!!Прикриваните дълго време ТОКСИЧНИ деривати представени по номинални стойности в АКТИВИТЕ на банката трябва да излезнат на светло. КАКВО ПРАВЯТ БАНКОВИТЕ ТАРИКАТИ?Разделят портфейла , като прехвърлят токсичните активи в кош за смет какъвто в този случай се е превърнала ЕВРОПА с нейната централна банка!Ами да им дават лицензи, да напускат ЛОНДОНСКОТО СИТИ и за отиват за да дозагробят ЕЦБ.Той и СУПЕР МАРИО е техен човек, работил дълго време в СБЛОШО НЯМА. ПРЕДСТОИ ЕВРОТО ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО.Каква "единна" валута е еврото, когато то се ПЕЧАТА и обезпечава с активите на всяка национална банка от ЕС?ШОУТО СЕГА ЗАПОЧВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
А честито !!! Иначе има време защото до 2год. във Великобритания ще действат законите на ЕС и т.н и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
крас
преди 7 години
"Гуверньора на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало, предупреди, че банките могат да изгубят паспортното право за опериране в ЕС, ако Великобритания напусне единния пазар"С ТАЗИ ПАСПОРТИЗАЦИЯ НЯКОИ ЕВРОПЕЙСКИ БАНКОВИ ДЖУДЖЕТА МОГАТ НАПРАВО ДА ИЗЧЕЗНАТ , А ДОЙЧЕБАНК НАПРАВО ДА ФАЛИРА!Друго беше ако бяха взети мерки срещу ОФШОРНИТЕ ФИРМИ които щяха директно дазасегнат и ОФШОРНИТЕ ЗОНИ които в по голямата си част са английски!ФАКТ Е ЧЕ СМЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ФИНАНСОВА ВОЙНА, КОЯТО ЩЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ЛОНДОНСКОТО СИТИ , НА НАМИРАЩАТА СЕ ВЪВ ФРАНКФУРТ ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Не съм сигурен дали банките, които се радваха на доста по-облекчени регулации в Лондон, ще се почувстват в свои води в Париж и Франкфурт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още