IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските имоти са все по-предпочитани от инвеститорите в бизнес имоти в Европа

Второто тримесечие е най-силното от 2007 г. насам за пазара на търговски имоти, сочат данни на консултантска компания

12:32 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Търговските имоти са все по-предпочитани от инвеститорите в бизнес имоти в Европа

Търговските имоти стават все по-предпочитани от инвеститорите в бизнес имоти в Европа, става ясно от данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Засиленият интерес се дължи на комбинация от фактори, включително по-доброто качество на активите, засилващото ще икономическо доверие и стабилизирането на продажбите на дребно на местно ниво, посочва компанията в нов доклад.

Очаква се активността в сегмента на търговските имоти да продължи да нараства и през втората половина на годината.

През второто тримесечие на тази година обемът на сделките с търговски имоти в Европа е нараснал с 39% до 14,7 млрд. евро спрямо първите три месеца на годината. Същевременно обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа като цяло се е увеличил с 20 на сто за периода април-юни спрямо януари-март.

Това е и най-добрият резултат за пазара на търговски имоти в Европа от 2007 г. насам, подчертава се в доклада.

Водещите пазари на бизнес имоти по принцип продължават да са най-активни, но се наблюдава обрат на пазарите в Южна Европа, включително и Испания, която в момента се счита за един от най-горещите пазари.

Около две трети от инвестициите в търговски имоти през второто тримесечие са се насочили към Германия, Великобритания и Франция, показват данните на компанията. Наблюдава се обаче лек спад от 2 процентни пункта спрямо първото тримесечие точно заради активизирането на по-периферни пазари, където обемът на инвестициите е нараснал до 10 на сто от общия обем на трансакциите спрямо 7% през първото тримесечие.

Ръст на инвестициите в търговски имоти се наблюдава и в Скандинавските държави, отчитат от компанията, най-вече в Дания и Финландия.

Обемът на инвестициите в търговски имоти във Франция се е върнал на предкризисните равнища благодарение на големите портфейлни сделки, посочва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още