Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нотификации

Аврамова: Няма проблем да подам оставка, ако ми я поискат*

Всеки от нас носи оставките си в джоба, съсредоточени сме да си свършим добре работата, заяви регионалният министър

Аврамова: Няма проблем да подам оставка, ако ми я поискат*

Петя Аврамова. Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи на пресконференция днес по повод поисканите от БСП министерски оставки заради електронните винетки, че в ГЕРБ нямат проблем с оставките, съобщава БТА.

Нямаме и това сме го доказали, допълни тя. Министър Аврамова заяви, че проблем имат други политически партии. Атаките, освен хакерски, се оказаха и политически, допълни тя и заяви, че работата на министерството е да продължи да надгражда системата и да я приведе в перфектно състояние.

Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам, каза министърът в отговор на въпрос. Всеки от нас носи оставките си в джоба, съсредоточени сме да си свършим добре работата, заяви тя.

Петя Аврамова информира, че следващата седмица, след анализ, ще се прецени колко ще е санкцията към избрания изпълнител на системата Kapsch, която ще бъде предявена от Министерството според клаузите от договора. Имало е забавяне на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове по утвърдения между АПИ и фирмата график, като това е трябвало да стане до 31 декември 2018 г.. Тъй като това не се е случило, след анализ и съгласно клаузите по договора, ще се потърсят правата, каза министърът и уточни, че са предвидени процентни неустойки за забавяне на изпълнението на дейности.

Министърът напомни, че за системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа тестовете са минали без констатиране на дефекти. Такива са били отчетени след пускането й в реално време от 17 декември, когато е започнала продажбата на е-винетки. Тогава са констатирани проблеми, които са били незабавно докладвани от екипа на тол системата на изпълнителя по договора. Министърът информира, че е имало и нерегламентирани атаки към системата. Появил се е и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, който е бил отстранен от изпълнителя в рамките на гаранционния период. Друг отстранен проблем е свързан с актуализирането на винетка след плащане. Отстранен от изпълнителя е бил и проблем с банковите преводи.

Още по темата

Министърът съобщи, че досега са продадени 73 000 е-винетки за над 5 млн. лева. Спрямо същия период на миналата година събраните средства са от същия порядък и това значи, че няма загуба на средства и такава не би могла да се генерира, защото е-винетката е за определен период, изтъкна министърът и добави, че масовите винетки, които се купуват, са за едногодишен период.

Министър Аврамова напомни, че хората могат да купят винетка от апаратите за самотаксуване, специализирания сайт, мобилното приложение, областните пътни управления, мобилен оператор. Поетапно започва продаването на е-винетка на касите на EasyPay, като от днес са заработили част от пунктовете. От следващата седмица поетапно започва продажбата в големите вериги бензиностанции и поетапно въвеждане и в "Български пощи". До края на януари хората ще могат да купуват е-винетки в над 4500 точки. До месец това ще може да стане и от около 2000 банкомата.

Министърът информира, че на граничните пунктове има монтирани апарати за самотаксуване - това са "Отоманци", "Гюешево", "Капитан Андреево". Монтира се на "Калотина", "Станке Лисичково", "Златарево" и "Кулата". Днес е срокът, до който трябва да приключи монтажът на апаратите на пункта на Дунав мост - Видин, на 6 януари - в "Брегово", "Вършка чука". Сега има монтирани подобни апарати на Дунав мост - Русе, "Кардам", "Дуран кулак". Като цяло до неделя на 13 пункта ще има монтирани автомати.

Министър Аврамова съобщи, че на "Калотина" вече има оборудвани и две работни места, където да се продават винетки с плащане в брой. Утре ще има продажба в брой на "Кулата", а на 7 януари на Дунав мост - Русе и на "Капитан Андреево".

Министърът каза, че на хората, които са платили за една винетка два пъти, а някои дори и четири пъти, ще им бъдат възстановени средствата, след като подадат заявление в областните пътни управление или в Централното управление на АПИ. Заявленията са в свободен текст с информация за купената винетка и доказателство за покупката.

Министърът информира също и за нов опит за измама на системата - незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за купени винетки.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди освобождаването на двама ръководители в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка.

С постовете си се разделят членът на Управителния съвет на АПИ Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа, Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

По-късно на лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви на пресконференция, че заради случая с електронните винетки трябва да бъде понесена политическа отговорност, а не чиновническа и че оставките на министри са задължителни. 

Нинова напомни, че за стотици българи 2019 г. е започнала с проблеми около винетките и изтъкна, че това показва за БСП, че системата е в пълен хаос. Тя обвини управляващите в некомпетентност и неграмотност. Според нея унищожена е и правовата държава и държавността като цяло.

"Борисов се подиграва с народа с изказванията, които прави напоследък", коментира лидерът на БСП. "За неговото правителството отново няма отговорност, а за хората отговорността е 180 млн. лева от джоба им, сега и глоби, ако им се налага, и напрежението, на което са подложени", допълни Нинова.

*Материалът е допълнен в 17,38 ч. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Нотификации
Уверена, страстна и със сигнал към Зелените