IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на евтиния природен газ приключи

С поскъпване за година от 1000% в Европа горивото ще продължава да става все по-труднодостъпно

18:32 | 06.08.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ерата на евтиния природен газ приключва, давайки път на нов период на далеч по-скъпа енергия, който ще създаде ефекта на доминото и в други части на световната икономика.

Природният газ, използван преди за електричество и отопление, бе изобилен и евтин през по-голяма част от последното десетилетие заради бума при снабдяването от САЩ до Австралия. Това обаче приключи тази година, след като търсенето значително надмина предлагането. Цените на газа в Европа достигнаха нови рекорди тази седмица, а доставките на втечнено гориво в Азия са близо до абсолютния си връх за това време на годината.

С липсата на много други опции светът ще зависи все повече от по-чистия газ като заместител на въглищата, за да успее да постигне поне краткосрочните си зелени цели. Но докато производителите ограничават инвестициите в нови доставки заради призиви от климатично ориентирани инвеститори и правителства, то става все по-ясно, че скъпата енергия ще се задържи.

„Независимо как гледате на това, но газът ще бъде преходно гориво в продължение на десетилетия, тъй като водещите икономики са решени да постигнат целите си за въглеродни емисии“, коментира Крис Уеафър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва Macro-Advisory Ltd. „Цената на газа е по-вероятно да остане завишена в средносрочен план и да се увеличи в дългосрочен“, допълва той.

До 2024 г. се очаква търсенето да нарасне със 7% спрямо предпандемичните нива, показват данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Гледайки още по-далеч във времето, апетитът към втечнен природен газ се очаква да се повиши с по 3,4% на година до 2035 г., изпреварвайки другите изкопаеми горива, показва анализ на McKinsey & Co.

Поскъпването на природния газ означава, че ще е по-скъпо захранването на фабрики или производството на петролни продукти, което на свой ред ще разтърси всяка част от световната икономика, разпалвайки страховете за инфлация. За потребителите това ще означава по-високи месечни сметки за гориво и газ. Ще струва повече да пуснете пералнята, да си вземете душ или да сготвите вечеря.

Това са особено лоши новини за хората в по-бедните държави, като Пакистан и Бангладеш например, които преработиха енергийните си политики на основата на предпоставката, че цените на горивата ще се задържат по-ниски за по-дълго време.

Европейските цени на природния газ нараснаха с над 1000% спрямо рекордното си дъно от май 2020 г., докато тези на втечнения природен газ (LNG) в Азия се увеличиха около шесткратно за последната година. Дори и цените в САЩ, където шистовата революция значително увеличи производството на гориво, растат до най-високото си равнище за този период на годината от десетилетие.

Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Вместо златен природен газ можем да си произвеждаме сами , за нас и за експорт навън , милиарди кубици С-Неутрален БиоМетан - https://biogas.alle.bg от Инженерна Бамбукова Биомаса ( и не-електролизен Зелен БиоВодород от него ) , на почти нулева себестойност - https://nula-energia.alle.bg както и Инженерингово Фъстъчено Олио (ИФО) , емулгиран с вода ИФО-Аерозол , и висок клас Биодизел - https://biodizel.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Цената на стоманата се срина на рекордно ниско ниво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ми има , за борба с ковида ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Причината за поскъпването е печатането на пари от Централните банки. Не само газта, но и металите и много други стоки ще струват вече по-скъпо и това ще бъде трайно, защото има много повече пари в обръщение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 2 години
Докато водородът е енергоносител , а не енергиен източник няма как да се случат нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
скъпият газ е хубава новина . по-бързо ще се постигне паритет с водородните технологии ...нема да чакаме 2030-40 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още