Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нотификации

Мрънкането като национален спорт отмира

Или как три организации искат да върнат младите и предприемчиви българи от САЩ

Мрънкането като национален спорт отмира

Снимка: Pixabay

Българският национален спорт - мрънкането и оплакването, че все нещо не е наред, вече като че ли се забравя. До този извод са стигнали участниците в три интересни срещи, част от инициативата RE:TURN, които са се провели през миналата седмица в САЩ – в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл. 

„Аз присъствах и на трите събития, като бях панелист в Сан Франциско. Форматът беше еднакъв и на трите места. Ентусиасти имаше и на трите места. Повечето българи идваха, защото всеки, който живее извън България, има този магнит към страната, иска да помогне с нещо, иска да научи какво се случва, иска да развие някакви връзки, контакти и т.н.“, поясни Елина Халачева, управляващ партньор в BrightCap Ventures в предаването „В развитие“.

На срещите според нея са се дискутирали сфери, в които всеки един българин би могъл да подпомогне страната си - каква е екосистемата в България, какви са условията, дали са подходящи за развиване на бизнес, който да излезе на глобално ниво, и успешни примери на български предприемачи, които се успели на световните пазари.

Един от тези успешни предприемачи, представител на компания, която произвежда мебели – Геновева Христова, управляващ директор в „Лигна груп“, която е присъствала и на трите срещи, изказа в студиото удовлетворението си от това, че на срещите „са липсвали темите за клишета“. „Основното послание, което ние успяхме да дадем на нашите съграждани, е, че България е избор и всеки, който има някакво желание, би могъл да се върне, защото има надежда, случват се много хубави неща в България“.

Най-често задаваните въпроси на срещите са били от самите предприемачи към инвеститорите – какво търсят в компаниите, в които инвестират, и дали средата е подходяща за развиване на бизнес.

„Хората много целенасочено се стремят да постигнат нещо. Държавата със сигурност не пречи, много често и помага. Но и законодателството трябва да се промени. Примерно пенсионните фондове все още нямат право да инвестират във фондове за рисково и дялово инвестиране. Някои от инструментите, които ние използваме за инвестиция, все още са непознати на администрацията. Но като цяло средата е много подходяща. И всъщност успешната формула е да се създаде екип от инженери и програмисти, където е нашата сила“, каза още  Халачева.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
6
 
15
 
11
Sakamano до: studioaa
преди 2 месеца
Пропусна всички бивши кoмуниcти, които сега плюят по Обединена Европа, защото в ЕС гнъcнaта им идеология не върви. Включително и тези с жабешките аватари.
2
 
11
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Поправка
Повечето от законите са насочени срещу свободата и правата на хората извън така наричащият се елит.
4
 
16
 
9
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Чиста пропаганда.
Държавата която ги е изгонила не се е е променила изобщо.
Напротив.
Вече е много по-добре организирана.
Държавният рекет и правото на елита е узаконено.
Повечето от законите са насочени срещу свободите и правата на елита.
Сегашната върхушка въобще не иска да се връщат успели и свободни българи, за да не им мътятжрахатлъка.
Един римлянин можеш да го подкупиш за 50 лева, ама имигрант зад океана.
Едва ли.
8
 
16
 
8
преди 2 месеца
Това за мрънкането са пълни измислици. Обаче един нов реален национален спорт се роди през 1990 и до днес не престава да расте и да ни удивлява. Функционерите на цк на бкп и техните деца, внуци, правнуци станаха най-големите защитници са пазарната икономика и членовете на бкп станаха най-големите еврофили и поддръжници на т.н. евроинтеграция. Преди 09.09.1944 дядовците се хвалеха как са се борели срещу фашизма като са обирали мандри и убивали полски пазачи, горски и стражари, а днес внуците се хвалят колко били прогресивни и колко загрижени за правата на жените, малцинствата, болните от редки заболявания, бежанците, гейовете и всякакви дегенерати. Дядовците искаха да ликвидират лева и да го заменят с рублата, а внуците искат да направят същото с еврото. Дядовците всяка година на 09.05 славеха пияната съветска армия, а внуците на 09.05 мечтаят на обща европейска армия. Дядовците постоянно възхваляваха сив и как пазара на сив няма алтернатива, а внуците правят същото за т.н общ европейски пазар. За дядовците всеки, който не е комуняга беше хитлеро-фашист, а за внуците всеки нормален човек, който не е "прогресивен" е расист и ксенефоб. Дядовците искаха отчаяно да създадат 16-та съветска република у нас, а внуците искат да направят България щат на някаква измислена федерация, която те наричат сещ. Господи слез и си прибери вересиите, за да се отървем най-накрая от тази крадлива марксистка пасмина от съветофили/еврофили.
4
 
15
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Напишете нещо за инициативата "Never back" тя има повече фенове със сигурност :)

Още от