IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ и Саудитска Арабия заплашват бъдещето на ОПЕК с конфликта си

Срещата на картела в понеделник беше отложена без решение за петролния добив, предизвиквайки повече въпроси, отколкото отговори

08:14 | 07.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Петролният картел ОПЕК изпада в криза с ожесточени вътрешни спорове между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които повдигат въпроси за бъдещето на суровинния съюз, предава CNBC.

ОПЕК и партньорите ѝ извън картела ненадейно се отказаха от планове да проведат нова среща в понеделник, след като срещите миналата седмица неочаквано не завършиха със сделка относно политиката за добив на петрол. Групата не определи нова дата за възобновяване на разговорите.

Това означава, че не е постигнато споразумение за възможно повишаване на добива на суров петрол след края на юли, оставяйки петролните пазари в затруднено положение в момент, когато глобалното търсене на гориво се възстановява от коронавирусната пандемия.

„ОПЕК+ изпада в най-сериозната си криза от злополучната ценова война миналата година между Саудитска Арабия и Русия“, коментира Хелима Крофт, ръководител на глобалната суровинна стратегия в RBC Capital Markets.

„Задкулисните разговори изглежда продължават, но въпросите за ангажимента на ОАЕ да остане в ОПЕК вероятно ще нараснат през идните дни“, допълва тя.

Спорът между ОАЕ и Саудитска Арабия изглежда е повече за петролната политика, а Абу Даби „опитва да излезе от сянката на Рияд и да следва собствен курс в глобалната политика“, отбелязва Крофт.

ОПЕК+, която е доминирана от производители на суров петрол от Близкия изток, се съгласи да въведе големи съкращения на петролния добив през 2020 г. в усилията си да подкрепи цените на петрола, след като коронавирусната пандемия съвпадна с историческо сътресение в търсенето на гориво.

Начело със Саудитска Арабия, която е близък съюзник на ОАЕ, ОПЕК+ провежда ежемесечни срещи, за да вземе решение за политиката по добива.

Разногласията се случват, след като в петък ОПЕК+ гласува предложение за повишаване на добива на петрол с около 2 млн. барела дневно между август и края на годината. Картелът предложи също така да удължи оставащите в сила съкращения на добива до края на 2022 г.

Плановете бяха отхвърлени от ОАЕ, която настоява за по-висока база за своята квота, която да позволи по-голям добив в страната.

„Не беше постигнато никакво съгласие и както изглежда сега, ОПЕК+, ако това все още е точната дума за определяне на групата, ще произвежда на нивото от юли до края на годината“, казва петролният анализатор Тамаш Варга от компанията PVM Oil Associates.

„Липсата на решение на заседанието променя обстановката за търсенето и предлагането в близко, а вероятно и в далечно бъдеще“, допълва той.

В рамките на вече публичния конфликт между ОАЕ и Саудитска Арабия енергийните министри на двете страни си разменяха реплики в медиите през уикенда, очертавайки позициите на своите страни.

„За нас това не беше добра сделка“, коментира министърът на енергетиката и инфраструктурата на ОАЕ Сухаил Ал Мазруей пред CNBC. Той допълни, че макар страната да иска да подкрепи повишаването на петролния добив в краткосрочен план, тя иска по-добри условия през 2022 г.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман, който говори пред държавната телевизия „Ал Арабия“ в неделя, призова за „компромис и рационалност“ за постигане на сделка.

Говорител на Белия дом заяви в понеделник, че администрацията на президента Джо Байдън настоява за „компромисно решение“. САЩ не са член на ОПЕК, но наблюдават внимателно последните преговори предвид потенциалното им влияние върху пазарите на суров петрол догодина.

Реагирайки на новината, че срещата на ОПЕК+ е била отложена без сделка в понеделник, Джон Килдуф, партньор основател на компанията Again Capital, заяви: „Солидарността на ОПЕК се разпадна днес“.

„Пандемията ги държа единни, а сега след пандемията те се разпадат. ОАЕ настоява за повишаване на базовата линия. Те искат да могат да добиват повече“, отбеляза той.

„Сега започва забавната част, в която ще видим кой ще се откъсне“, каза Кулдуф и допълни, че ОАЕ може да е „първото домино“, което ще падне.

Новината доведе до още по-голямо повишаване на цените на петрола. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуваха на ниво от 77,34 долара за барел във вторник сутрин, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,6% до ниво от 76,36 долара за барел.

Петролните цени нараснаха с над 45% през първото полугодие, подкрепени от разпространението на ваксините срещу COVID-19, постепенното смекчаване на мерките за блокада и големите съкращения на добива от ОПЕК+.

Самюъл Бърман, икономист по суровините в Capital Economics, казва, че страните производителки от ОПЕК вероятно ще повишат добива над квотата идния месец, тъй като страните членки искат да се възползват от по-високите цени на петрола.

Наред със спора между ОАЕ и Саудитска Арабия според него Абу Даби вероятно е била разгневена донякъде, че Русия не се е съобразила с производствените квоти на ОПЕК.

Според Бърман Русия, която е лидер на страните извън ОПЕК, не е въвела никакви компенсиращи съкращения и в момента произвежда с около 100 барела дневно повече. „Смятаме, че спорът с ОАЕ увеличава шансовете цялото споразумение да се разпадне, което създава риск за прогнозите ни за цените в краткосрочен план“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Би било чудесно този картел (като всички в теорията) да се разпадне. Друг е въпросът, че при много ниски цени кой знае какво ще се случи с въглеродния отпечатък, но пък за икономиката ще е чудесно поне в началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още