Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нотификации

В България има 7246 електрически и хибридни превозни средства

От септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на тези коли в страната е достигнал 34 на сто

В България има 7246 електрически и хибридни превозни средства

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246. От тях леките автомобили, изцяло електрически, са 741, а хибридните - 5753, което е ръст от над 600 на сто за последните пет години. Това заяви  зам.-министърът Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на ИКЕМ "Кубратов меч" за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г., които се организират за осма поредна година.

За периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34 на сто, каза още Борисов, цитиран от  пресцентъра на Министерството на икономиката.

Според него през 2010 г. България е една от деветте държави членки на ЕС, които са подкрепили със съвместна декларация приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа, още на етапа на приемане на първата европейска стратегия за развитие на чистите превозни средства. Той е заявил, че един от основните приоритети на Министерството на икономиката е свързан с Иновационната стратегия за интелигентна специализация, в която електрическата мобилност заема важно място в една от четирите приоритетни области за развитие на икономиката на страната ни.

Икономическият зам.-министър е връчил отличието в категорията "Български продукт" на фирмата "СИН КАРС Интернешънъл" за разработката и официалното представяне през 2018 г. на първия български електрически автомобил SIN S1. Пожелавам успех в реализацията на новия проект за мултифункционален и компактен градски електромобил "L City", който очакваме в най-скоро време, е допълнил Лъчезар Борисов. Той е заявил, че посланието на тази награда е доказателство, че България може и българските производители могат. 
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Нотификации
Уверена, страстна и със сигнал към Зелените