IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. за БФБ: Спусъкът на промяната

Нова компания, нов инструмент и нова стратегия бележат последните 12 месеца за фондовия ни пазар

11:17 | 28.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

„Приключваме годината по-добре, отколкото я започнахме“. Така изпълнителният директор на БФБ Иван Такев коментира отминаващата 2016 г. 

В началото ѝ прогнозите бяха за двуцифрен растеж на борсата през 2016 г. Данни към 16 декември показват, че от началото на годината са сключени 52 776 сделки, а оборотът на регулиран пазар достига 307,9 млн. лв. За сравнение  - в същия период на миналата година сделките са били 54 385, а изтъргуваният обем достига 303,4 млн. лв.

Основният индекс SOFIX наистина отчита двуцифрен ръст на годишна база с над 30 % към средата на декември.

На борсата се появи още една компания, нов инструмент в лицето на борсово търгувания фонд върху SOFIX и чисто нова стратегия, обещаваща по-добра за пазара 2017 г. 

Като че ли добрите новини започнаха да валят през втората половина от годината. Водещият индекс SOFIX премина границата от 500 пункта за първи път от април 2015 г. Това се случи на 28 септември, когато затвори на ниво от 509,920 пункта. Оттогава досега индексът продължи да се покачва, като се изкачи до стойности от 580 пункта в последния месец от годината. Пет от компаниите в състава на SOFIX са отчели по над 40% ръст в цената за последните 12 месеца.

Силното поскъпване на акциите от състава на SOFIX в последните месеци бе провокирано най-вече от стартирането на борсово търгувания фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който се стреми да репликира състава и изменението на индекса. 

Борсовите участници коментираха, че това бе само спусъкът, който отприщи насъбралата се положителна енергия спрямо борсовия пазар в страната.

Ниската доходност по правителствените книжа, ниските лихви по депозити и кредити, нисколихвената международна среда, обилната ликвидност на паричния пазар, добрият темп на нарастване на брутния вътрешен продукт, растящите доходи, спестявания и заетост на населението, както и примамливата дивидентна доходност са само част от факторите, които седят зад поскъпването на българските акции и се явяват устойчив фундамент за възходяща динамика.

Като цяло издаването на първия борсово търгуван фонд (ETF), базиран върху SOFIX, беляза знаков момент в развитието на българския капиталов пазар. Само за месец фондът успя да привлече 1 млн. евро и да раздвижи ликвидността на БФБ, която обичайно е сред най-големите ѝ недостатъци.

Борсово търгуваният индексен фонд върху SOFIX получи подкрепата на най-големите институционални инвеститори в България с поръчки за издаване на дялове на първичен пазар на обща стойност над 22 милиона лева от четири пенсионни дружества, управляващи едни от най-големите по размер пенсионни фондове в България – ПОК „Доверие“, ПОД „Алианц България“, ПОК „ДСК Родина“ и „НН“ ПОД.

Индексният фонд върху борсовия индекс достига по този начин над 24 млн. лева стойност на активите за по-малко от месец и половина след регистрирането му за търговия на борсата на 27 септември.

„Той е всъщност катализаторът на поредица от позитивни фактори: много ниските лихви, сравнително добрите финансови резултати на компаниите и перспективите за икономически растеж. Те ще оказват подкрепа за БФБ и през 2017 г., независимо от предсрочните избори у нас“, заяви пред Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елна Трейдинг. 

Проектът SEE Link е друга важна част за развитието на капиталовия пазар в страната през 2016 г. Проектът стартира като инициатива на борсите в България, Македония и Хърватска, но има потенциала да се превърне в един пълноценен регионален пазар с присъединяването на фондовите пазари в Сърбия, Словения, Черна гора, Румъния и Гърция.

„Проектът е изключително амбициозен, свързан е с немалко трудности и практически казуси, но е наистина голяма крачка в правилната посока – създаване на функционираща регионална инфраструктура, която предоставя на инвеститорите (както институционални, така и индивидуални) бърз и лесен достъп до регионалните капиталови пазари и създава предпоставки за подобряване на общата пазарна ликвидност“, коментира пред Investor.bg Павел Николов от "Евро- Финанс" АД. 

"Въпреки че съществува, проектът официално не работи и тепърва трябва да покаже ще успее ли да излекува проблемите на регионалните борси. Във всички положения интеграцията на регионалните борси ще бъде положителна".

Черешката на тортата беше поставена по традиция накрая – с влизането на нова компания в семейството на Българската фондова борса. Първичното публично предлагане (IPO) на акции на Алтерко АД приключи успешно на 19 октомври на цена за акция 1,45 лв. Близо 200 лица с над 340 подадени заявки взеха участие в първичното публично предлагане на акции на технологичната компания. Финалното разпределение на акциите показа, че 2/3 от всички акции са записани от физически лицa. От 1 декември, когато официално започна търговията с акции на компанията, цената им нараства с над 60% към средата на декември.

От компанията обявиха 2016 г. като една от най-успешните за нея периоди, а листването на нова компания вдъхна поредната нова надежда за съживяването на капиталовия ни пазар.

IPO-то, второто за последните две години, се превърна в последната капка в морето от опити на БФБ, Комисията по финансов надзор и Централен пазар да върнат доверието на инвеститорите. Факт е и, че през 2016 г. опитите от години да се постигне промяна за първи път придобиха ранга на „стратегия“.

„Нека кажем, че заложените в нея мерки са реалистични. Доколко постижими са целите, е друг въпрос“, коментира Николов. 

Основните проблеми, с които е призвана да се бори тя за развитие на българския капиталов пазар, изглеждат трудно преодолими. Според Николов това са липсата на качествени и високоликвидни финансови инструменти. Стратегията ще действа по няколко направления – увеличаване на набора от финансови инструменти, привличане на местни и чуждестранни инвеститори и повишаване на финансовата грамотност на българските инвеститори.

„Трябва да се отбележи, че нито едно от тези направления няма потенциала самостоятелно да реши проблемите на родния капиталов пазар. Съживяване на пазара бихме могли да очакваме само при положение, че мерките в стратегията бъдат едновременно имплементирани (при това успешно)“, подчерта анализаторът.

Според него най-важното направление от стратегията е свързано с мерките, целящи подобряване качеството на търгуваните финансови инструменти, съвместна работа с емитентите на ценни книжа в посока подобряване на корпоративното управление и повишаване на доверието на инвеститорите към пазара, подобряване на пазарната ликвидност чрез стимулиране на емитентите да увеличават т.нар. „free float“.

И така, в заключение ще напомним, че финансовата криза от 2007-2008 г. буквално срина доверието на инвеститорите към капиталовия пазар. А българският капиталов пазар е достатъчно добър пример за това, че доверието е от нещата, които лесно се губят и много трудно се градят отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още