Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Инвеститорите на БФБ са в изчаквателна позиция поради тегленето от Expat SOFIX ETF

Основният индекс SOFIX се понижи с 0,39%, а оборотът остава скромен

 Инвеститорите на БФБ са в изчаквателна позиция поради тегленето от Expat SOFIX ETF

Снимка: Investor.bg

SOFIX се понижи с 0,39% в днешната търговска сесия до 494,34 пункта. Оборотът с акциите от индекса бе за 115 хил. лв., а общо на родната борса беше 428 хил. лв.

Пазарните участници са в изчаквателна позиция, защото през миналата седмица беше поръчано теглене на 5,1 млн. дяла от Expat SOFIX ETF.

От портфейла на ETF-а вече се вижда, че акции от 15-те компании в SOFIX са получени от пенсионния фонд или пенсионните фондове, заявили тегленето. Този фонд или фондове са управлявани от едно управляващо дружество.

Има някаква вероятност ако не при всички, то при няколко от 15-те позиции мениджърите на тези фондове да решат да продават. Затова и другите пазарни участници се опитват да предугадят действията на фонд мениджърите. Вероятно някои инвеститори продават изпреварващо, за да купят после по-ниско, а други в ролята на купувачи оттеглят офертите си на по-ниски цени.

Днес например имаше разпродажба при Първа инвестиционна банка АД до цена от 1,71 лв. за акция, като това е най-ниската цена за последните над 10 месеца. Спадът до 1,71 лв. беше с 5%, а впоследствие позицията завърши на минус 2,78% след сделка на 1,75 лв.

Пенсионният фонд или пенсионните фондове на това управляващо дружество са получили акции в редица дружества от SOFIX, които преди това не са присъствали в портфейлите им.

Общата стойност на тези акции е около 4 млн. лв., което при слабата ликвидност на компаниите от SOFIX в рамките на 50-60 хил. лв. дневно в предходните два дни, означава много.

Освен акциите на ПИБ се понижиха книжата на още 9 компании от SOFIX, а само на две поскъпнаха. Нагоре беше „Еврохолд България“ АД с 2,5% до 2,46 лв. за ценна книга и „Стара планина холд“ АД с 0,84% до 6 лв.

Лидер по спад беше ПИБ с 2,78% до 1,75 лв., следвано от „ФНИБ“ АДСИЦ с 2,73% до 1,78 лв., „Сирма груп холдинг“ АД с 2,63% до 0,555 лв., „Монбат“ АД с 2,6% до 4,5 лв. и „Трейс груп холд“ АД с 2,08% до 3,76 лв.

Съвсем нормално е и в следващите дни пазарните участници да са в изключително изчаквателна позиция, докато се опитат да разгадаят стратегията на новия притежател на кошница от всички компании в SOFIX.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Започна денят за акции на БФБ