IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костенец-ХХИ АД вече не е собственост на акционерите си?

В Търговският регистър е подадено заявление за придобиване на цялото предприятие срещу негов дълг

10:54 | 19.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
 Костенец-ХХИ АД вече не е собственост на акционерите си?

Група заложни кредитори на Костенец – ХХИ АД, е решила да се насочи към изпълнение върху „цялата съвкупност от права, задължения и фактически отношения, включени в търговското предприятие на Костенец- ХХИ АД", показва уведомление до Търговския регистър по чл. 15 от Търговския закон и чл. 33 ал. 1 от Закона за обществените залози.

Групата заложни кредитори са "К Кепитал" АД, "Г и М Консулт" АД, "Българска индустриална и търговска корпорация" АД и "Сафин" АД.

Те са придобили чрез цесия договор за кредит между Банка ДСК като кредитор и Костенец ХХИ АД като кредитополучател, като общото прехвърлено вземане е за 4 857 589,62 евро, какъвто е и размерът на вземането, което се търси.

В Търговският регистър е подадено и удостворение по чл. 77 ал. 1 от ДОПК от ТД на НАП София от 7 декември 2015 г., че данъчният орган е уведомен за намерението за прехвърляне на предприятието по чл. 15 от Търговския закон.

Investor.bg разполага с Договор за продажба на търговско предприятие от 19 октомври 2015 г. между К Кепитал АД, Г и М Консулт АД, Българска индустриална и търговска корпорация АД и Сафин АД, като продавачи, и Костенец Пейпър Мил ЕАД, като купувач.

Записано е, че поради неизпълнение на задълженията на Костенец – ХХИ АД заложните кредитори са вписали пристъпване към изпълнение върху търговското предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения.  Така Костенец Пейпър Мил ЕАД придобива вземанита, дълготрайните и крактотрайните активи, недвижимите имоти, какоти и всички останали активи на Костенец-ХХИ АД.

Цената на сделката е 2 967 499 евро. Покупната цена трябва да бъде платена в срок от 4 месеца от подписване на договора, като 500 000 евро трябва да се платят до месец, а останаите наведнъж или на части в четиримесечния срок (до 19 февруари 2016 г.).

Парите трябва да бъдат преведени на депозитаря Мира Петрова Петрова, която след заплащане на цената в пълен размер да издаде удостоверение за това обстоятелство и за прехвърляне на собствеността по настоящият договор.

Към договора има приложение с имотите на Костенец-ХХИ АД, обект на прехвърлянето.

Остава въпросът какво остава за акционерите на Костенец-ХХИ АД.

Последната сделка с акциите му е от 21 декември 2015 г. при цена от 5,6 лв. за акция за едва 2 книжа. Тази цена дава пазарна капитализация на цялото дружество от 5,8 млн. лв.

За последните 12 месеца има 4 сделки с акции на дружеството за 27 акции на обща стойност 133,53 лв.  В края на вчерашната търговска сесия имаше търсене при цена от 5,152 лв. и предлагане при цена от 10 лв. за ценна книга.

Изключително любопитно е, че въпросният кредит от малко под 5 млн. евро е малък на фона на активите и пасивите на Костенец – ХХИ АД.

Вече е публикуван отчет на дружеството към 31 декември 2015 г., който показва балансово число от 74,7 млн. лв. при текущи пасиви от 41,6 млн. лв., нетекущи пасиви от 20,8 млн. лв. и собствен капитал от 12,4 млн. лв.

Дружеството има печалба от 7,3 млн. лв. за 2015 г., след загуба от 169 хил. лв. за 2014 г. Част от причината за печалбата през 2015 г. са приходите от операции с финансови инструменти за 4,7 млн. лв.  Приходите от продажби на продукция се увеличават с 3,35 млн. лв. до 57,4 млн. лв. за 2015 г.

Текущите активи към 31 декември 2015 г. са едва 18,5 млн. лв., или доста под текущите пасиви от 41,6 млн. лв., което вкарва дружеството в ликвидна криза.

Нетекущите активи са оценени на 56,3 млн. лв., от които 34,3 млн. лв. са машини и оборудване, а 15,7 млн. лв. са съоръжения. Други 5,06 млн. лв. са земи(терени) и сгради (конструкции).  Каква е обаче е пазарната или ликвидационната стойност на тези активи, трудно може да се определи.

В крайна сметка в Търговския регистър е подадено искане негови кредитори да го придобият, след което да го продадат. Това искане обаче, все още е със статус „Обработва се“, въпреки че е подадено от 12 февруари 2016 г.

Остава и въпросът какво остава за другите кредитори на Костенец-ХХИ АД. Общите пасиви към 31 декември 2015 г. са за 62,3 млн. лв., от които само под 10 млн. лв. са по описания горе кредит от Банка ДСК, впоследствие цедиран.

В отчета е записано, че задълженията към Българска индустриална и търговска корпорация АД към 31 декември 2015 г. са за 10,3 млн. лв., към Сафин АД а 2,8 млн. лв., към Г и М Консулт АД са 3,7 млн. лв., а към К Кепитал АД 3,6 млн. лв. или общо 20,4 млн. лв. към 4-те заложни кредитори, които придобиват и продават цялото приятие за споменатата по-горе сума от 2 967 499 евро.

Оповестено е, че дружеството е заложено в полза на изброените по-горе 4 кредитора, но е уточнено, че „Ръководството на дружеството счита, че Дружеството е действащо и ще остане действащо, няма планове и намерения за преустановяване на дейността.

Костенец-ХХИ АД произвежда санитарно хигиенни хартии тип ТИШУ, MG хартии, които се използват като суровина за последващо производство на каширани, ламинирани хартии за опаковки. Освен това компанията произвежда хартии за велпапе, които включват производството на флутинг от 100% рециклиран материал.

Свързани компании:

Костенец-ХХИ АД(HHI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 3
Toranaga
преди 8 години
е как защо ... Тук не ^продаде^ ли Николай Банев на Василев ??? Има ли и 1% вероятност, да не се прецакат ^останалите^ акционери?? Алоооо КФН, пак ли нишо не виждате???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още