Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Златни пясъци“ отчита 17% спад на туристическите приходи през 2019 г.

Курортът ще става солидарен длъжник на заинтересовано лице, загубата му през 2019 г. се удвоява

 „Златни пясъци“ отчита 17% спад на туристическите приходи през 2019 г.

Хотел Морско око Гардън Снимка: goldensands-bg.com

„Златни пясъци“ АД отчита 2,43 млн. лв. неодитирана загуба за 2019 г., което е повишение с близо 100% спрямо регистрираните 1,25 млн. лв. за 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „БФБ“ АД.

Приходите от туристически услуги бележат спад със 17% на годишна база до 6,08 млн. лв. за 2019 г. Дружеството притежава 3 хотела в к.к. Златни пясъци, сред които Адмирал, София и Морско Око Гардън.

Понижението в приходите от туристически услуги от 17% е над три пъти по-голямо от това при к.к. Албена АД, където спадът достига 5,54%.

Данните от двете дружества са в рязко противоречие с държавните данни за ръст на туризма през 2019 г. Нещо повече, спадът в приходите води до изключителен спад в печалбата от оперативна дейност на „Албена“ АД, а в случая със „Златни пясъци“ - до увеличаване на загубата.

Това зозначава влизане в спиралата на по-малко инвестиции в бъдеще, влошаване на качеството на продукта, съответно по-малко печалба, по-малко инвестиции, по-лошо качество и т.н., което неминуемо води до затъване на качеството на туристическия продукт.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че през 2019 г. България е посетена от 9 300 000 чуждестранни туристи, което представлява ръст от 0,4%. Важно е обаче дали тези туристи стоят достатъчно дълго и дали плащат повече, или по-малко за ползваните услуги. 

Приходите на "Златни пясъци" от инфраструктурни вноски и наеми намаляват с 2,6% на годишна база до 3,24 млн. лв. за 2019 г. Тук влизат електроразпределителното дружество и ВиК дружеството, които доставят електроенергия и вода на хотелите в целия курорт. Техните цени са регулирани от държавните органи.

Управителният съвет на "Златни пясъци" АД е решил дружеството да поеме солидарно задължение от 40 000 лв. по договор за финансов лизинг на автомобил, купуван от заинтересовано лице, съобщи компанията чрез „БФБ“ АД през изминалата седмица.

Колата ще бъде на обща стойност от 149 000 лв., а лизингополучател ще бъде „Голден карт“ ЕООД, което е еднолична собственост на „Ес Би Ейч Инвестмънт“ ЕООД. Едноличен собственик на последното пък е Славчо Боянов Христов, Председател на Надзорния съвет на „Златни пясъци“ АД. Общо 70% от сумата ще бъдат платени авансово при сключване на договора.

Лизингодател е „Райфайзен Лизинг България“ ЕООД. Не се посочва марката и моделът на превозното средство. Срокът на договора е 48 месеца.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
ivs
преди 1 месец
Златни пясъци ? АД нали то Славчо има 4-5 хотела

Още от Новини и анализи
SOFIX записа ръст от над 1% във втора сесия подред