IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. - исторически най-добрата година за Монбат

Публичността ни подейства дисциплиниращо, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Атанас Бобоков

16:24 | 02.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Най-добра рентабилност, най-големи обеми продажби, най-големи инвестиции, най-силен растеж на нетната печалба, най-бърз темп на растеж на цената на акциите, най-голям усвоен нов капацитет в рамките на една година. Такива резулти постигна през отминалата година производителят на акумулаторни батерии Монбат.

„Категорично планът ни за 2016 г. се реализира в пълнота. Въпреки че планираният ръст на печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизации беше агресивен, то реализацията към края на ноември обективно потвърждава, че това е реалност, което прави 2016 г. исторически най-добрата година и то на няколно нива“, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на Монбат Атанас Бобоков.

По думите му 2016 г. е успешна за компанията както на индивидуално, така и на групово ниво. Това показват и оповестените резултати – за единадесетте месеца на годината приходите от продажби достигат 235,060 млн. лв., като бележат покачване от 4,7% на годишна база. Само през ноември те растат с 20% до 28,761  млн. лв.
Дружеството отчита печалба преди облагане с данъци в предпоследния месец от годината в размер на 5,109 млн. лв., като това е ръст от 47,2% в сравнение с ноември миналата година.

Обобщените данни сочат, че дружествата от групата са реализирали печалба от началото на годината до края на ноември в размер на 29,761 млн. лв., което представлява увеличение на годишна база от 22,40%.

По-рано анализатори коментираха пред Investor.bg, че повишените материални запаси, съчетани с увеличение на цената на оловото, дават надежда, че тенденцията може да продължи и в следващите тримесечия. Бобоков потвърди, че „обективно това е вярно предположение при задържане на цената на оловото от нивата от ноември и декември на 2016 г.“.

Как увеличението на цената на оловото се отразява на компанията?

„В краткосрочен план, поради проактивно управляване на материалния баланс на суровините ни от олово и оловни еквиваленти, това ще се отчете като много добра заработка на допълнителен марж при дивизията ни за рециклиране“, заяви Бобоков.

Той обясни, че в перспектива стъпаловодното и силно поскъпване на оловото през последните месеци е предпоставка за промяна на цените към посредници и крайни клиенти. Това, по думите му, ще бъде последвано от увеличаване на покупната стойност на оловото, така че диференцииращото предимство от материалния баланс не може да е продължително.

„По-високите нива на цената на оловото като цяло ще доведат до по-високо ниво на заработка на марж от пазара, тъй като носителят на тази тежест ще е крайният клиент“, посочи изпълнителният директор на Монбат.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
GG-BG
преди 7 години
Браво и все по-добро развитие! Защо няма поне 5-6 публични дружества като "Монбат" АД на БФБ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
tony1975
преди 7 години
Браво успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още