Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

437%, 183%, 154% - с толкова поскъпват българските борсови шампиони

Имената на лидерите са „Алтерко“, „Агрия груп холдинг“ АД и „Индустриален холдинг България“ АД

437%, 183%, 154%  - с толкова поскъпват българските борсови шампиони

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Българска фондова борса“ АД се превърна в манна небесна за правене на пари в последната година. Основният борсов индекс SOFIX е „напред“ с 36% до 573 пункта. В този индекс има 15 компании. Широкият индекс BGBX40 с 40 компании  расте с 38%.

Сред широкия индекс има шампиони с поскъпвания с по над 100%. Лидерът с 437% поскъпване до 20 лв. за акция е „Алтерко“ АД, което продава в цял свят релета Shelly (за управление на електроуреди, гаражни врати, осветление и други.)

На второ място с поскъпване от 183% до 11,9 лв. за акция е „Агрия груп холдинг“ АД, един от големите зърнопроизводители, ситуиран в Североизточна България.

На трето място с поскъпване от 154% до 1,97 лв. е „Индустриален холдинг България“ АД. Компанията притежава корабостроителницата във Варна, както и няколко кораба, които печелят от рязкото пост-ковид поскъпване на морските превози.

Общо 8 компании от 40-те са с поскъпване от над 100%, включително „Доверие обединен холдинг“ АД (с основни активи банка в Молдова и франчайза на Мосю Бриколаж за България). Също „Феърплей Пропъртис“ АД, „Българска фондова борса“ АД (което притежава електроенергийната борса БНЕБ ЕАД), „Стара планина холд“ АД (собственик на хидравлични заводи в Ямбол и Казанлък, изнасящи над 97% от продукцията си). Осмицата се допълва от „ЕМКА“ АД гр. Севлиево, което произвежда широка гама от кабели, включително за пренос на данни (интернет) и електрически.

С над 50% поскъпване са 17 компании, показва динамичната база данни на Investor.bg.

В класацията не са отчетени изплатените дивиденти, които увеличават нетната печалба за инвеститорите.

Едва 7 от 40 компании поевтиняват. Най-силен е спадът при „Сирма груп холдинг“ АД с 19% до 0,492 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в някои от обявените компании.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ започва новия месец на червено