Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Адванс Терафонд" приключи деветмесечието с 16% спад на печалбата

Приходите се понижават с 8% към края на септември

"Адванс Терафонд" приключи деветмесечието с 16% спад на печалбата

Снимка: Pixabay

„Адванс Терафонд“ приключи деветмесечието с понижение на приходите от 10% и 16% спад на печалбата, показва отчетът на дружеството за третото тримесечие на 2020 г., публикуван чрез БФБ – София.

Приходите от дейността възлизат на 8,4 млн. лв. към края на септември спрямо 9,3 млн. година по-рано. Разходите се понижават леко до 5,9 млн. лв., което означава спад в нетната печалба с 16% до 2,8 млн. лв.

Към края на третото тримесечие приходите от аренда и наем на инвестиционни имоти са в размер на 4,97 млн. лв., а печалбата от продажба на инвестиционни имоти достига 367 хил. лв.

През март 2020г. „Адванс Терафонд“ продаде за малко над 1 млн. евро целия свой дружествен дял от специализираното дъщерно дружество АТЕРА 1 ЕООД, което беше учредено през февруари 2020 г. с непарична вноска, имаща за предмет правото на собственост на дружеството върху недвижим имот в гр. Стара Загора, кв. Железник.

Адванс Терафонд АДСИЦ
Така към 30 септември инвестиционните имоти на дружеството включват земеделска земя с площ приблизително 206 077 декара на стойност близо 203 млн. лв., както и имоти в урбанизирани територии с площ приблизително 71 декара на стойност 2,9 млн. лв.

Имотите в регулация са с площ приблизително 51 526 кв. м на стойност 8,1 млн. лв., а инвестиционните имоти, държани за продажба, са с площ 1 734 декара на стойност 1,8 млн. лв.

Така общата стойност на ивестиционните имоти е в размер на 215,5 млн. лв., включително 94,3 млн. лв. преоценка до справедлива стойност.

Дружеството има сключени за стопанската 2019-2020 година договори за наем и аренда на 162 902 декара, които съставляват 78,39% от земите, закупени до момента. Средният размер на арендното/наемното плащане за стопанската година е в размер на 39,96 лв./дка.

Въпреки ситуацията с COVID - 19 на този етап няма прекратени договори с доставчици и клиенти, както и няма забавени постъпления и плащания в резултат на въведеното извънредно положение в страната и последвалата извънредна епидемична обстановка.

Дружеството инвестира минимум 90 на сто от портфейла си в земя, предназначена за земеделски нужди и до 10 на сто в земя в урбанизирани райони. Земята със земеделско предназначение е слабо изложена на риск от промяна на цените и наемите, се посочва в доклада за дейността на компанията.

От началото на годината акциите на „Адванс Терафонд“ поевтиняват с 0,85% при пазарна капитализация от 148,092 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Изкупиха всички права на „Еврохолд“ при минималната цена