Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Акциите на „Алтерко“ поскъпнаха 10 пъти от IPO-то насам

През октомври 2016 г. една акция струваше 1,45 лв., а в последните дни достигна цена от 14,5 лв.

Акциите на „Алтерко“ поскъпнаха 10 пъти от IPO-то насам

Снимка: Алтерко

Акциите на „Алтерко“ поскъпнаха 10 пъти, откакто през октомври 2016 г. компанията осъществи IPO с цена на акция от 1,45 лв.до 14,5 лв. за акция в последните дни. Така за десетократното поскъпване на компанията ѝ бяха нужни 4 години и половина.


Засега само IPO-то на Инвестор.БГ АД от 2003 г. е отчело по-бърз и силен ръст от 1,67 лв. при предлагането през юли 2003 г., до 20 лв. през октомври 2007 г. - 12 пъти за четири години и три месеца. Цената при IPO-то на Инвестор.БГ АД беше 3,34 лв., но последва сплит и акциите станаха двойно повече. Първичното публично предлагане (IPO) на "Инвестор.БГ" АД беше първото в България.

На 20 април 2021 г. акциите на „Алтерко“ АД достиганаха рекордна цена от 14,9 лв., което, като се вземат предвид  изплатените през годините дивиденти от 0,21 лв., прави обща стойност от 15,11 лв., а поскъпването е 10,42 пъти.

За изминалите четири години „Алтерко“ АД влезе в индекса SOFIX, осъществи трансформация от телекомуникационен бизнес към Интернет на нещата (IoT) с продуктовите си линии Shelly и MyKi. Само за първото тримесечие на 2021 г. „Алтерко“ АД продаде устройства за 13,8 млн. лв. при над 90% ръст на годишна база.

Само за последните 12 месеца акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 356% до 14,5 лв. за ценна книга. Разпределен е и брутен дивидент от 0,03 лв. на акция.

Междувременно Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco, ще участва в третото онлайн издание на Tech of Tomorrow, заедно с Николай Динев, директор на направление „Услуги“ в Softline Централна и Източна Европа, Петър Торнев, директор на Технологичния център, Accenture Bulgaria и инж. Никола Петков, мениджър продажби „Дигитални индустрии", Siemens България.

Третото издание на Tech of Tomorrow може да проследите на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България.

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV BulgariaMoney.bg„Мениджър“ и Kaldata.com.

 
По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Градус“ е закупило стоки за 26,6 млн. лв. от фирмата на Илчовски през 2017 г.